Levisa Fork

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Levisa Fork
A Levisa Fork folyó Paintsvilleben (Kentucky)
A Levisa Fork folyó Paintsvilleben (Kentucky)
Közigazgatás
Országok Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok
Államok Kentucky, Virginia
Megyék Buchanan megye (Virginia), Pike megye (Kentucky), Floyd megye (Kentucky), Johnson megye (Kentucky), Lawrence megye (Kentucky)
Földrajzi adatok
Hossz264 km
Forrásszint810 m
VízhozamPikeville, KY:[1] 43 m³/s
Forrás Keen-hegység[2]
Buchanan megye (Virginia)
é. sz. 37° 09′ 06″, ny. h. 81° 54′ 04″
Torkolat Big Sandy River
Louisa, Kentucky
é. sz. 38° 07′ 05″, ny. h. 82° 36′ 06″Koordináták: é. sz. 38° 07′ 05″, ny. h. 82° 36′ 06″
Elhelyezkedése
A Big Sandy River vízgyűjtő-területe, két mellékágával a Tug Forkkal (jobbra) és Levisa Forkkal (balra).
A Big Sandy River vízgyűjtő-területe, két mellékágával a Tug Forkkal (jobbra) és Levisa Forkkal (balra).

A Levisa Fork - vagy Levisa Fork River - a Big Sandy River mellékfolyója, 264 kilométer (164 mi) hosszú;[3] az Egyesült Államokban, Virginia délnyugati, illetve Kentucky keleti részén található. A Big Sandy és az Ohio folyók révén a Mississippi vízgyűjtő területéhez tartozik.

A folyó délnyugat Virginiában, az Appalache-hegységben ered, Buchanan megye keleti részén, Grundy közelében. Nyugat felé folyva éri el Pike megyét, ahol csatlakozik hozzá a Russel Fork; valamint felduzzasztják, kialakítva a Fishtrap-tavi víztározót. Ezután északnyugati irányban elhalad Pikeville és Prestonsburg mellett. A folyó természetes folyása hurkot formált Pikeville belvárosa körül, de 1987-ben egy hatalmas földmunka projekt (Pikeville-i áttörés) keretében a folyót eltérítették, hogy elkerülje a várost. Paintsvillenél, észak-északkelet felé fordul, és keresztülfolyik Johnson és Lawrence megyéken. A nyugat-virginiai Lousia-nál összefolyik a Tug Forkkal, hogy együtt alkossák a Big Sandy Rivert.

Napjainkban a sor zsilip következtében a folyó kereskedelmi célból csak részben hajózható; de az 1900-as évek elején a folyón Pikeville-ig lehetett hajózni.

Az USGS (United States Geological Survey) szerint a folyónak több elnevezése is van, beleértve: Louisa River, Louisa Fork, Lavisa Fork, West Fork, Levisa Fork és Levisa Fork River. A folyó hivatalos elnevezése ugyanakkor Levisa Fork.[2] Az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatának (United States Forest Service) tagja, Robert F. Collins szerint; Dr. Thomas Walker nevezte el a folyót Louisa-nak; Vilmos herceg, Cumberland bárójának testvére Louisa hercegné után. (Walker egy-két hónappal korábban nevezte el a Cumberland folyót). George R. Stewart szerint a pionírok elfelejtették, kiről nevezték el; így a név idővel Levisa-ra változott.

A folyó forrása a tengerszint felett 810 méteren (2657 ft);[4] torkolata 166 méteren (545 ft) található. Vízhozamának átlaga Pikeville mellett 43 m³/s (1504 ft³/s); maximuma 2421 m³/s (85 500 ft³/s), minimuma 2 m³/s (66 ft³/s).[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b United States Geological Survey; USGS 03209500 LEVISA FORK AT PIKEVILLE, KY; Hozzáférés ideje: July 18, 2009.
  2. a b Levisa Fork. Geographic Names Information System, U.S. Geological Survey, 1979. szeptember 20. (Hozzáférés: 2009. július 18.)
  3. U.S. Geological Survey. National Hydrography Dataset high-resolution flowline data. The National Map, accessed June 13, 2011
  4. Levisa Fork Source. Elevation Query. U.S. Geological Survey. [2011. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 18.)

Források[szerkesztés]

  • Stewart, George R. Names on the Land (1967) 
  • Collins, Robert F. A History of the Daniel Boone National Forest (1975) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Levisa Fork című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.