Leidenfrost Gyula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Leidenfrost Gyula (Debrecen, 1885. június 24.Budapest, 1967. szeptember 19.) magyar tengerkutató, halbiológus, ismeretterjesztő író.

Élete[szerkesztés]

Apja Liedenfrost Ármin elmagyarosodott debreceni kereskedő, anyja Gacsári Erzsébet protestáns családból származott. A Magyar Királyi Állatorvosi Főiskolán szerzett magántanári végzettséget halbiológiából. Az 1911-ben alapított Magyar Adria Egyesület aktív tagja és alelnöke. A magyar kormány által Fiuméban alapított Magyar Tengerkutató Intézet igazgatója. Fontos szerepet játszott az I. és a II. Magyar Adriakutató Expedíció megszervezésében. A tengerbiológiai kutatásokhoz szükséges mintavételt és megfigyeléseket az SMS Najade gőzhajó segítségével végezték. Az expedíciók történetét és az ott folyó munkáját Leidenfrost Kék Adria és Keserű tenger könyvei mutatták be.

A Magyarországi Tanácsköztársaság alatt a Természettudományi Múzeumok és Társulatok Direktóriumának elnöke. Az 1920-as évektől emiatt egy darabig nélkülözték, mint tengerkutatót és kizárták a tudományos életből is. A trianoni békeszerződés után, azonban befejeződtek a magyar adriai-tengeri kutatások is. A szakterületet kutatók ezután már a Magyarországon fellelhető tengeri kövületek (Pannon-tenger) vizsgálatával foglalkoztak.

1929-től a budapesti polgári iskolák tanfelügyelőjeként dolgozott. A Magyar Hajózási Szövetség elnökének is megválasztották és ifj. Lóczy Lajos megbízásából feldolgozta a Földtani Intézet halmaradványait.

Művei[szerkesztés]

  • A Magyarországi fosszilis siluridákról (1916)
  • Kalandozások a tengeren (1924)
  • Házi állatsereglet (Szobamadarak, házinyúl- és galamb-tenyésztés) (192?)
  • Keserű tenger (1936)
  • Kék Adria (1937)

Források[szerkesztés]

  • Magyar tudóslexikon A-tól Zs-ig. Főszerk. Nagy Ferenc. Budapest: Better; MTESZ; OMIKK. 1997. 532-533. o. ISBN 963-85433-5-3
  • Dr. Farkas János: Tengerbiológiai terepgyakorlatok. A tengerbiológia története, magyar vonatkozásai:. 2013 Eötvös Loránd Tudományegyetem. (Hozzáférés: 2014. november 29.)
  • Estók János. Nemzeti évfordulóink 2010. Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága, Budapest (2009). Hozzáférés ideje: 2014. november 30. 

További információk[szerkesztés]