Magyar Adria Egyesület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magyar Adria Egyesület[1] 1910-ben alakult tudományos, kulturális egyesület az Adriai-tenger kutatására és minden tengerre vonatkozó ismeret terjesztésére. Első elnöke Gonda Béla mérnök, miniszteri tanácsos volt haláláig. Első főtitkára Tápay-Szabó László író, nyelvész volt. Az egyesület hivatalos közlönye és tudományos, tengerészeti, társadalmi havi folyóirata 1911-től A Tenger volt, több mint három évtizeden keresztül, amely nagyban hozzájárult a magyar tengerészeti folyóirattárának és könyvtárának megteremtéséhez. A folyóirat keretein túlnőve pedig Gonda Béla szervezésében megalapították a Magyar Adria Könyvtárat, amelynek 14 kötete jelent meg. További elnöke volt ifj. Entz Géza[2], valamint Mladiáta János.

Szakosztályok szerint működött, többek között történelmi, földrajzi, növénytani, állattani, kereskedelmi, néprajzi alakultak meg rögtön az első évben. Két tengerkutató expedíciót is szerveztek a Najade hajóval az Adrián Leidenfrost Gyula biológus, tengerkutató vezetésével.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IFJ. ENTZ GÉZA ÉS A MAGYAR ADRIA EGYESÜLET | A múlt magyar tudósai | Kézikönyvtár. www.arcanum.com. (Hozzáférés: 2023. január 24.)
  2. IFJ. ENTZ GÉZA | A múlt magyar tudósai | Kézikönyvtár. www.arcanum.com. (Hozzáférés: 2023. január 24.)
  3. Fekete Zsuzsanna (2022). „A MAGYAR ADRIA EGYESÜLET ALAPÍTÁSÁNAK, KEZDETI ÉVEINEK RÖVID TÖRTÉNETE.”. Pro Minoritate, Budapest, 143-156. o.