Lawrence Gonzi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lawrence Gonzi
Elnök Guido de Marco
Edward Fenech Adami
Ġorġ Abela
Málta miniszterelnöke
Hivatali idő
2004. március 23. 2013. március 11.
Előd Edward Fenech Adami
Utód Joseph Muscat

Született 1953. július 1. (70 éves)
Valletta
Párt Nemzeti Párt

Házastársa Catherine Callus
Foglalkozás jogász, politikus
Iskolái Máltai Egyetem
Vallás katolicizmus

Díjak Katolikus Izabella-rend nagykeresztje (2009)

Lawrence Gonzi aláírása
Lawrence Gonzi aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Lawrence Gonzi témájú médiaállományokat.

Lawrence Gonzi (Valletta, 1953. július 1.) máltai politikus, miniszterelnök.

Civil pályafutása[szerkesztés]

A Máltai Egyetemen jogot hallgatott, 1975-ben diplomázott, majd később ugyanitt doktorált. A diploma megszerzése után ügyvédi tevékenységet folyatott 1988-ig. 1989 és 1997 között a Mizzi Organisation elnöke volt, amely Málta egyik legnagyobb munkaadójának számít. 1976 és 1986 között a Máltai Katolikus Akció jótékonysági szervezet elnöke volt.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Már fiatalon belépett a máltai Nemzeti Pártba. 1988-ban és 1992-ben a Képviselőház szóvivőjévé választották. 1996-ban bejutott a parlamentbe, ellenzéki politikusként a szociálpolitikáért felelős árnyékminiszter volt. 1997-ben megválasztották a Nemzeti Párt főtitkárává.

1998-ban Edward Fenech Adami miniszterelnök kinevezte kormányának szociális miniszterévé. Egy évvel később pártjának alelnöke és miniszterelnök-helyettes lett (miniszteri posztjának megtartása mellett). A 2003-as választási győzelem után ismét miniszterelnök-helyettes, és a Képviselőház elnöke volt, míg 2004. márciusában Fenech Adami miniszterelnök lemondása után Gonzi lett a szigetország új kormányfője és a Nemzeti Párt új elnöke, emellett átvette a pénzügyi tárca irányítását is. A 2008-as választásokon megerősítették őt és kormányát, de a pénzügyminiszteri posztot leadta párttársának, Tonio Fenech-nek. Még ebben az évben átvette a MEPA (Maltese Environmental and Planning Authority, Málta Környezetért és Tervezésért Felelős Hatósága) vezetését, különös tekintettel a hivatal reformjára.

Családja[szerkesztés]

Nős, két fiúgyermek és egy lánygyermek édesapja. Nagybátyja, Sir Mikiel Gonzi, Málta érseke volt 1943 és 1976 között. Öccse, Michael Gonzi a Képviselőház tagja.

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]