Ugrás a tartalomhoz

Lawrence Gonzi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lawrence Gonzi
ElnökGuido de Marco
Edward Fenech Adami
Ġorġ Abela
Málta miniszterelnöke
Hivatali idő
2004. március 23. – 2013. március 11.
ElődEdward Fenech Adami
UtódJoseph Muscat

Született1953. július 1. (71 éves)
Valletta
PártNemzeti Párt

HázastársaCatherine Callus
Foglalkozásjogász, politikus
IskoláiMáltai Egyetem
Valláskatolicizmus

DíjakKatolikus Izabella-rend nagykeresztje (2009)

Lawrence Gonzi aláírása
Lawrence Gonzi aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Lawrence Gonzi témájú médiaállományokat.

Lawrence Gonzi (Valletta, 1953. július 1.) máltai politikus, miniszterelnök.

Civil pályafutása[szerkesztés]

A Máltai Egyetemen jogot hallgatott, 1975-ben diplomázott, majd később ugyanitt doktorált. A diploma megszerzése után ügyvédi tevékenységet folyatott 1988-ig. 1989 és 1997 között a Mizzi Organisation elnöke volt, amely Málta egyik legnagyobb munkaadójának számít. 1976 és 1986 között a Máltai Katolikus Akció jótékonysági szervezet elnöke volt.

Politikai pályafutása[szerkesztés]

Már fiatalon belépett a máltai Nemzeti Pártba. 1988-ban és 1992-ben a Képviselőház szóvivőjévé választották. 1996-ban bejutott a parlamentbe, ellenzéki politikusként a szociálpolitikáért felelős árnyékminiszter volt. 1997-ben megválasztották a Nemzeti Párt főtitkárává.

1998-ban Edward Fenech Adami miniszterelnök kinevezte kormányának szociális miniszterévé. Egy évvel később pártjának alelnöke és miniszterelnök-helyettes lett (miniszteri posztjának megtartása mellett). A 2003-as választási győzelem után ismét miniszterelnök-helyettes, és a Képviselőház elnöke volt, míg 2004. márciusában Fenech Adami miniszterelnök lemondása után Gonzi lett a szigetország új kormányfője és a Nemzeti Párt új elnöke, emellett átvette a pénzügyi tárca irányítását is. A 2008-as választásokon megerősítették őt és kormányát, de a pénzügyminiszteri posztot leadta párttársának, Tonio Fenech-nek. Még ebben az évben átvette a MEPA (Maltese Environmental and Planning Authority, Málta Környezetért és Tervezésért Felelős Hatósága) vezetését, különös tekintettel a hivatal reformjára.

Családja[szerkesztés]

Nős, két fiúgyermek és egy lánygyermek édesapja. Nagybátyja, Sir Mikiel Gonzi, Málta érseke volt 1943 és 1976 között. Öccse, Michael Gonzi a Képviselőház tagja.

Kapcsolódó oldalak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]