Ugrás a tartalomhoz

Ġorġ Abela

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ġorġ Abela
Málta 8. köztársasági elnöke
Hivatali idő
2009. április 4. – 2014. április 4.
ElődEdward Fenech Adami
UtódMarie Louise Coleiro Preca

Született1948. április 22. (76 éves)
Qormi
PártMunkáspárt

HázastársaMargaret Cauchi
GyermekeiRobert Abela
Foglalkozásjogász, politikus
IskoláiMáltai Egyetem

Díjak
  • Katolikus Izabella-rend nagykeresztje aranylánccal (2009)
  • Románia Csillaga érdemrend nagykeresztje lánccal
  • National Maltese Order of Merit
  • Grand Cross of the Order of Vytautas the Great
  • Collar of the Order of the Cross of Terra Mariana
  • Grand Cross of the Order of the White Double Cross‎ (2011. szeptember 6., Ivan Gašparovič, Szlovákia elnöke)
  • Knight Grand Cross with Collar of the Order of Merit of the Italian Republic
A Wikimédia Commons tartalmaz Ġorġ Abela témájú médiaállományokat.

Ġorġ Abela (Qormi, 1948. április 22. –) Málta 8. köztársasági elnöke 2009 és 2014 között. Nős, két gyermek apja. Nevének gyakori írásmódja George Abela.

Civil élete[szerkesztés]

Egyszerű kikötői munkás gyermekeként született. A Máltai Egyetemen szerzett bachelor diplomát angol, máltai és történelem szakokon, majd jogi mastert. 1995-ben doktori címet szerzett európai jogból. Egyházi jogi diplomája is van.

33 évig dolgozott ügyvédként, polgári-, kereskedelmi- és ipari jogra szakosodott. 25 éven keresztül volt a General Workers' Union szakszervezet tanácsadója. 2000-ben megváltak tőle, ám továbbra is különböző szakszervezetek tanácsadója volt. A 2007-es kikötői reformban a kikötői munkásokat képviselte, a tárgyalások kimeneteléért később az Európai Unió is elismerését fejezte ki.

Politikai pályája[szerkesztés]

1987-ben a választási bizottság tagja lett. Később a Nemzeti Bank és a Bank of Valletta elnöke is volt. 1992-ben megválasztották a Máltai Munkáspárt pártügyekért felelős alelnökévé, 1996 és 1998 között Dr. Alfred Sant miniszterelnök jogi tanácsadója volt. Részt vett az uniós csatlakozási tárgyalásokon, mint a jogi és szociális ügyek tárgyalója. A kormányra és az Unióra irányuló kritikája miatt 2008-ban elvesztette a pártelnök-választást Joseph Muscat ellenében, ám az új pártelnök meghívta a pártvezetésbe.

2009 telén Lawrence Gonzi miniszterelnök bejelentette, hogy őt jelölik Málta következő államfőjének. Ez volt az első alkalom, hogy a kormány egy ellenzéki politikust jelölt és választott köztársasági elnökké, így Abela a parlament teljes támogatását élvezi.

Egyéb tevékenységei[szerkesztés]

Aktív részt vállalt Málta sportéletében is. Először szülővárosa klubjánál, az Qormi F.C.-nél volt pénztáros, majd klubelnök. 1982-ben megválasztották a Malta Football Association (a Máltai Labdarúgó Szövetség) elnökének. Ezt a posztot 10 évig töltötte be, miközben az UEFA egyes bizottságainak is tagja lett.

Források[szerkesztés]

  • Dr. George Abela (angol nyelven). Office of the Prime Minister. [2009. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 26.)
Előző
Edward Fenech Adami
Málta elnöke
2009 – 2014
Következő
Marie Louise Coleiro Preca