Laszkári-kúria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Laszkári-kúria
Ország Magyarország
TelepülésRomhány
Alapterületkb. 600 m²
Épült1800-as évek eleje
Stílusklasszicista
Állapotarészben romos

Jelenlegi funkciónincs
Tulajdonosönkormányzati tulajdon (2023)
Látogathatónem
Elhelyezkedése
Laszkári-kúria (Magyarország)
Laszkári-kúria
Laszkári-kúria
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 55′ 41″, k. h. 19° 15′ 19″Koordináták: é. sz. 47° 55′ 41″, k. h. 19° 15′ 19″
A Wikimédia Commons tartalmaz Laszkári-kúria témájú médiaállományokat.

A Laszkári-kúria egy az 1800-as évek elején épült nemesi kúria Romhányban.

Leírása[szerkesztés]

Klasszicista stílusú földszintes épület, a bejárat felől timpanonos kis portikusz, melyet négy oszlop és négy féloszlop tart, a timpanon közepén a Laszkáry család pelikános címere látható. Az épület mérete 35 x 16 méter. A Kossuth úti bejárat felől mindkét oldalon cselédházsor áll. A kúria mögött sport céljára is használt, részben ősfás angolkert húzódik. A kert hátsó végénél áll a helyi sportcsarnok. A kúria bejárata a Kossuth és Széchenyi út elágazásától Érsekvadkert irányába indulva a Kossuth úton mintegy 350 méterre, balra található. A Kossuth út túloldalán, a bejárattól 100 méterre áll a valamivel nagyobb Prónay-kastély.

Története[szerkesztés]

Egyes források szerint Sembery Márton, a környék egyik földbirtokosa építtette még 1780-ban a Sembery család otthonának, de a valós dátum inkább a 19. század eleje. Sembery Petronella, Márton unokája 1812-ben született, férje Laszkáry Lajos volt, a kúria innen kapta nevét, bejárata felett is a Laszkáry család címere látható. 1861-ben fiuk, az akkor 22 éves Laszkáry Gyula, teljes nevén Draskóczi és laszkári Laszkáry Gyula nemes, földbirtokos, későbbi főrendiházi tag és politikus Romhányba költözött, hogy átvegye anyai birtokának az irányítását. Az épület 1888-ban leégett, később helyreállították. Sembery Petronella 1894-ben halt meg, a romhányi kúriában. Az épület fénykorában itt tartották a család irattárát és több ezer kötetes könyvtárát. A kúria későbbi történetéről nincs érdemleges információ.

1945 után a romhányi rendőrség működött az épületben, ezután termelőszövetkezeti iroda, majd 1980 után a romhányi csempegyár mintaboltja volt, a cselédházsorból szükséglakásokat alakítottak ki. A szakszerűtlen átalakítások, a nem rendeltetésszerű használat és a karbantartás hiánya miatt a kúria és a melléképületek állaga folyamatosan romlott.

2002-ben eladták, a terv egy panzió létrehozása volt. Miután ez 2009-ben végképp meghiúsult, az önkormányzat visszavásárolta az épületet, később minimális állagmegóvási munkálatok keretén belül kijavították a tető lyukait és új esőelvezető ereszt szereltek fel.

Mivel az addig nyitott és balesetveszélyes épület folyamatos rongálásoknak és fosztogatásoknak volt kitéve, 2014-ben lezárták. A kritikus állapot közelébe került, egy helyen beomlott födémű kúria felújítása 2022-ben kezdődött, 2023 nyarára részben elkészült az új tetőszerkezet.

A kúria mögötti angolkertben tartják 2016 óta a Pick Up Drive amerikai autós és rockabilly fesztivált.

Források[szerkesztés]