Lamont Young

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Lamont Young
Született 1851. március 12.
Nápoly[1]
Elhunyt 1929 (77-78 évesen)[2][3]
Nápoly[4]
Állampolgársága olasz
Foglalkozása építész
Halál okaöngyilkosság

Lamont Young (Nápoly, 1851. március 12. - 1929) olasz építész és városrendező. Nápolyban született, munkásságának nagy része is a városhoz kötődik. Az általa tervezett épületekre jellemző az ál-viktoriánus stílus. Young az 1880-as években részt vett a nápolyi városrendezési pályázaton (olaszul risanamento), viszont veszített egy sokkal drasztikusabb elképzeléseket felvonultató pályázat ellenében.

Előrelátta a város közlekedési problémáit, ami akkor már több európai nagyvárosban is jelentkezett már, ennek érdekében földalatti villamost tervezett. Ugyanakkor ellenezte az óváros egyes részeinek lebontását új negyedek építésének céljából, inkább az elővárosi lakónegyed építésére fektette a hangsúlyt. A pályázat elutasításával viszont tervei nem valósulhattak meg.

Munkásságát erősen bírálták a hagyományos városképbe nem illő épületek tervezése miatt. Ma viszont vizionáriusnak és újítónak tartják. A városrendészeti pályázatra beadott tervei szolgálnak alapul az egyik nápolyi metrómegálló falainak díszítéseihez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 15.)
  2. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2015. október 15.)
  3. Faceted Application of Subject Terminology. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 31.)

Források[szerkesztés]