Sédu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lamasszu és Sédu szócikkből átirányítva)

A sédu (akkád šēdu[m], esetleg sédum, sumer: alad, ékírással 𒀭𒆘, DLAM×BAD, AN.KAL×BAD) a mezoptámiai négyes lélekfogalom egyik eleme, az életerő hordozója. Az embernek a megszemélyesített hímnemű sédu védőszellem adja. Nőnemű ellentétpárja a lamasszu. Eredetileg Ninurta egyik megjelenési formája, majd önálló fogalom.

Etimológia[szerkesztés]

A lélek fogalmának leírására is használták, akár általános, akár konkrét értelemben (a lélek, egy lélek). Mindkettőt a šēdu szóval fejezték ki, de több különböző írásjelet használtak.

  1. 𒆗 vagy 𒄨 = sumer alad2 vagy šedu.[1] Jelentése: „lélek”.[2] Az akkádban mindkettő šēdu.
  2. 𒆘 sumer alad,[3] akkádul ez is šēdu.
  3. Sumer sedu2.png sumer šedu2, akkád šēdu.
  4. Sumer sedu3.png sumer šedu3, akkád šēdu.

A másik két lélekforma az ilu és istaru.

A sédu szerepe valószínűleg az egyén életerejének, nemi képességeinek kifejezése. Ezt támasztja alá, hogy a „büszkeség” jelentésű bastu (𒌨) akkád szó (sumer teš2, azonos jelentéssel)[4] időnként helyettesíti a sédu kifejezést. Másik sumer megfelelője, az alad szintén megerősíti ezt, talán ez a sumer szó a sémi „nemzeni” jelentésű alādu szóval is kapcsolatban van. Azonban az alādu szót a sumerek és az akkádok is a peš különböző változataival írták (𒄫 peš, 𒊯 peš4, 𒆒 peš5, 𒆓 peš6),[5] míg a lélek más hangalakú szavaira szintén egységesen más jeleket használtak. Ez a lélekfogalom rokonának látszik a hasonló etimológiai gyökerű latin genius fogalmának.

Ábrázolása[szerkesztés]

Bikatestű, szárnyas, szakállas emberfejű lényként ábrázolták. Templomok és paloták kapuinak őrzőjeként tűnik fel, általában párban – talán mivel fogalma szorosan kötődik Lamasszuhoz – ma Lamasszu és Séduként tartják őket nyilván, bár Lamasszu nőnemű, a lényeknek mindkettője viszont szakállas.

A páros egyik tagja Dúr-Sarrukínból, az M-fal K-kapujáról (Louvre)
A páros másik tagja Dúr-Sarrukínból, az M-fal K-kapujáról (Louvre)

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

    Commons
    A Wikimédia Commons tartalmaz Sédu témájú médiaállományokat.