Lajos Vilmos badeni herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Lajos Vilmos herceg
Lajos Vilmos, Baden hercege
Lajos Vilmos, Baden hercege
Születési név Ludwig Wilhelm August von Baden
Született 1829. december 18.
Karlsruhe; Németország
Elhunyt 1897. április 27. (67 évesen)
Karlsruhe; Németország
Állampolgársága német
Házastársa Princess Maria Maximilianovna of Leuchtenberg
Gyermekei
Szülei Zsófia badeni nagyhercegné
Lipót badeni nagyherceg
Foglalkozása politikus
Díjak
  • Pour le Mérite
  • Szent András-rend
  • Order of St. George, 4th class
  • Military Karl-Friedrich Merit Order
  • Order of the Zähringer Lion
  • Fekete Sas-rend
  • Order of St. Alexander Nevsky
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lajos Vilmos herceg témájú médiaállományokat.

Lajos Vilmos badeni herceg (németül: Prinz Ludwig Wilhelm von Baden, teljes nevén Ludwig Wilhelm August; Karlsruhe, 1829. december 18.Karlsruhe, 1897. április 27.) badeni herceg, porosz és badeni politikus, a Porosz Királyi Hadsereg tisztje.

Élete[szerkesztés]

Wappen Zaehringer.png

Lajos Vilmos herceg 1829-ben született a Badeni Nagyhercegség székhelyén Lipót badeni nagyherceg és Zsófia Vilma svéd királyi hercegnő ötödik gyermekeként a nyolc közül. Noha a Lajos volt az első neve, családi körben a herceg második keresztnevét, a Vilmost használta.

Fiatalon lépett be a hadseregbe, 1849-ben már a porosz királyi 1. gyalogos testőrség főhadnagyává léptették elő. 1856-ban a testőrség tüzérségéhez csatlakozott őrnagyként; a ranglétrán gyorsan emelkedett, előbb vezérőrnagyként, végül parancsnokként irányította a tüzérséget.

A herceg 1863-ban abbahagyta a porosz hadseregben való szolgálatot, hogy február 11-én feleségül vehesse Marija Makszimilianovna Romanovszkaja leuchtenbergi hercegnőt (1841–1914), aki Marija Nyikolajevna orosz nagyhercegnő leányaként a Romanov-ház tagjának számított. Kapcsolatukból két gyermek született:

  • Zsófia Mária Lujza hercegnő (1865–1939), házassága révén Anhalt uralkodó hercegnéje
  • Miksa Sándor Frigyes herceg (1867–1929), a Német Császárság kancellárja.

A herceg 1866-ban, a porosz–osztrák–olasz háború kitörésekor lépett vissza a hadsereg kötelékeibe, hogy a poroszokat támogatva irányítsa a badeni haderőket. Ellenfelei azt vetették szemére, hogy túlságosan is óvatosan vezette katonáit. A Francia Császárság bukásához vezető 18701871-es porosz–francia háború során a hercegre bízták az 1. badeni dandár vezetését. Nuits városa mellett Lajos Vilmos herceg súlyos sérülést szenvedett a harcok alatt. 1895-ben, a nuitsi csata huszonötödik évfordulóján II. Vilmos német császár megjutalmazta őt a „Pour le Mérite”-tel, a legmagasabb porosz katonai vitézségi kitüntetéssel.

1871 és 1873 között Lajos Vilmos herceg hazáját, a Badeni Nagyhercegséget képviselte a Reichstagban, a német parlamentben. Utolsó katonai szerepét a gyalogságnál kapta, ahol parancsnoki pozíciót szerzett. Lajos Vilmos herceg Karlsruhéban hunyt el 1897. április 27-én. A badeni nagyhercegi család hagyományos temetkezési helyén temették el.

Források és külső hivatkozások[szerkesztés]