Lady Snowblood

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lady Snowblood
(修羅雪姫, Shurayuki-hime)
1973-as japán film
RendezőToshiya Fujita
ProducerKikumaru Okuda
AlapműLady Snowblood
Műfajthrillerfilm
ForgatókönyvíróNorio Nagata
Főszerepben
  • Kadzsi Meiko
  • Kō Nishimura
  • Cukamoto Takasi
  • Macusige Jutaka
  • Miyoko Akaza
  • Okada Eidzsi
  • Csii Takeo
  • Takagi Hitosi
  • Negisi Akemi
ZeneMasaaki Hirao
OperatőrMasaki Tamura
VágóOkada Eidzsi
Gyártás
GyártóTóhó
Ország Japán
Nyelvjapán
Játékidő97 perc
Forgalmazás
ForgalmazóToho
Bemutató1973. december 1.
Kronológia
KövetkezőLady Snowblood: Love Song of Vengeance
További információk
SablonWikidataSegítség

A Lady Snowblood (eredeti címén 修羅雪姫, Shurayuki-hime) Toshiya Fujita rendezésében bemutatott 1973-as japán grindhouse film. Címét az azonos néven ismert mangáról, a Shurayukihime-ről kapta. A történet középpontjában Kashime Yuki (Lady Snowblood) áll, aki egyszemélyes hadjáratot indít a családja meggyilkolásáért felelős személyekkel szemben.

Történet[szerkesztés]

Sayo-t (Miyoko Akaza) és családját négy szadista bűnöző támadja meg. A nőt brutálisan megerőszakolják, férjét és fiát megölik. Életét csak annak köszönheti, hogy az egyik gonosztevő, Shokei Tokuichi titokban rabszolgamunkára kényszeríti – így megkímélve életét. Sayo egy adandó alkalommal azonban kést döf Shokei szívébe. Bosszúját a többi gyilkoson nem tudja beteljesíteni, mivel Sayo-t utoléri az igazságszolgáltatás, börtönbe kerül. Egy év telik el, 1874-et írunk. Sayo a halálsoron egy újszülöttnek ad életet, akit Yukinak nevez el. Nem sokkal később elhalálozik, így Yuki-ra hárul a felelősség, hogy megbosszulja édesanyját és családját. Egy szerzetes szárnya alá kerül, aki alapos kiképzés alá veti a fiatal Lady Snowblood-ot. Megfosztja az emberi méltóságtól, közönséges bűnözőként viselkedik vele, számára az alvilág szülöttje nem tekintendő embernek. Több évvel később a fiatal Yuki elindul beteljesíteni anyja bosszúját.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész
Yuki Kashima Meiko Kaji
Dōkai pap Ko Nishimura
Ryūrei Ashio Toshio Kurosawa
Gō Kashima Masaaki Daimon
Sayo Kashima Miyoko Akaza
Gishirō Tsukamoto Eiji Okada
Kitahama Okono Sanae Nakahara
Takemura Banzō Noboru Nakaya

Produkció[szerkesztés]

A film az exploitation filmkedvelők körében nagy népszerűségnek örvendezik, kult klassziknak tartják számon. Készült hozzá folytatás (Lady Snowblood 2: Love Song of Vengeance), illetve egy 2001-es sci-fi remake is (The Princess Blade). Továbbá nagy inspirációja volt Quentin Tarantino Kill Bill című filmjéhez, ami a Lady Snowblood omázsára készült. Karaktereket, vizuális megoldásokat és magát a történetet is átemelte a híres hollywoodi rendező, Tarantino saját filmjébe.

További információk[szerkesztés]