La Disparition

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

1969-ben írta Georges Perec a La Disparition című regényt (magyarul Az eltűnés vagy A hiány), amelyben egyetlenegyszer sem szerepel az e betű.

Keletkezése és témája[szerkesztés]

Georges Perec, az Oulipo társaság tagja, úgy tartotta, hogy az irodalomban a formai megkötések fokozzák a képzelőerőt. Ebben a regényben a lipogramma használatát választotta tehát, hogy egy eredeti művet hozhasson létre, amelyet szoros szabályok korlátoztak. Az e betű eltűnése a regény szerves része is egyben. Erről árulkodik a főhős neve – Anton Voyl – is, amely a francia voyelle (magánhangzó) szóra utal. Anton barátainak viszontagságairól olvashatunk, amint keresik őt, detektívregényhez hasonló bonyodalmak közepette. A könyv nyelvi játékra és írói-technikai kihívásra épül. Főbb témái: üresség, hiányérzet, szüzesség, rejtély és csönd. Perec szüleit elvesztette a második világháború során, így rokonoknál nevelkedett. Warren Motte írta Perec művével kapcsolatban a Context nevű irodalmi magazinban, hogy "egy jel hiánya a hiány jele".

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Fordításai[szerkesztés]

  • (de) Anton Voyls’ Fortgang (Eugen Helmlé, 1986)
  • (en) A Void (Gilbert Adair, 1995) ; Vanish'd! (John Lee) ; A Vanishing (Ian Monk)
  • (es) El secuestro (Marisol Arbués, Mercé Burrel, Marc Parayre, Hermes Salceda, Regina Vega, 1998), amely az „a” betűt nem tartalmazza
  • (tr) Kayboluş (Cemal Yardımcı, 2005)

Lásd még[szerkesztés]