Laáb Mátyás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Laáb Mátyás
Életrajzi adatok
Született 1746 körül
Bezenye
Elhunyt 1823. augusztus 7.
Mosonújfalu
Munkássága
Vallás keresztény
Felekezet római katolikus

Laáb Mátyás (horvátul Matijaš Laáb) (Bezenye, 1746. k. – Mosonújfalu, 1823. augusztus 7.) nyugat-magyarországi horvát író, fordító és katolikus pap. Műve az első gradišćei nyelvű Újszövetség-fordítás.

Mosonmagyaróvár közelében született. Az esztergomi püspökség területén szentelték pappá és a kezdetekben ott is működött. 1790-ben felvételt nyert a győri püspökségbe és Siklósd káplánja volt négy évig. Utána Hidegség plébánosaként dolgozott hat esztendeig, míg végül 1797-ben megkapta Mosonújfalu plébániáját. Itt halt meg 76 esztendős korában.

Első nyomtatott művét 1814-ben írta, egy horvát nyelvű kis katekizmust, amely egy korábbi mű átdolgozása volt. Laáb a nyugat-magyarországi horvátok irodalmi nyelvének megreformálásán gondolkodott, ezért a vulkapordányi plébánossal, Mikács Jánossal dolgozott közösen, aki felügyelte a helyi horvát szakrális könyvek kiadását. Támogatást keresett továbbá Vilt József győri püspöknél is, akivel utóbb nézeteltérése támadt.

Már a kis katekizmus megírása előtt előállt fő művével az Újszövetséggel, amit éveken keresztül fordíthatott. A fordítás hitelesítése végett a kéziratot Zágrábba küldték Verhovácz Miksa püspökhöz, ami viszont visszatetszést váltott ki Vilt püspökben és a magyarországi cenzúra sem járult hozzá az Újszövetség megjelentetéséhez.

1813-ban visszajuttatták számára a kéziratot. Ebből ma csak a János evangéliuma maradt fenn. 1820-ban lefordította a nagy katekizmust, mint utolsó művét.

Művei[szerkesztés]

  • Az Újszövetség gradišćei horvátul (1812)
  • Krátka summa velíkoga óbcsinszkoga katekízmusa za ucsnyu mláje druzsíne gornyih Ug'rszki Horvátov (A nagy általános katekizmus rövid tana a felső-magyarországi horvát családok okítására), 1814.
  • Véliki óbcsinszki katekizmus za górnye Ugrszke Horváte (Nagy általános katekizmus a felső-magyarországi horvátok számára), 1820.

Irodalom[szerkesztés]