Lézer-detuning

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lézerfizikában, fizikai optikában lézer-detuningról beszélünk, amikor a lézer frekvenciáját elhangolják egy kvantumrendszer rezonanciafrekvenciájától kissé eltérő értékre. Főnévként használva a lézer detuning a rendszer rezonanciafrekvenciája és a lézer optikai frekvenciája közötti különbség. A rezonanciafrekvencia alatti frekvenciára hangolt lézereket vörösbe elhangoltnak, a rezonancia fölé hangolt lézereket kékbe elhangoltnak nevezzük.[1]

Leírás[szerkesztés]

Tekintsünk egy rezonanciafrekvenciás rendszert az elektromágneses spektrum optikai frekvenciatartományában, azaz néhány THz-től néhány PHz-ig terjedő frekvenciával, vagy ezzel egyenértékű 10 nm és 100 μm közötti hullámhosszúsággal. Ha ezt a rendszert egy frekvenciájú lézer gerjeszti közel az értékhez, akkor a lézer detuning:

Az ilyen rezonáns rendszerekre az optikai frekvenciatartományban a leggyakoribb példák az optikai üregek, az atomok és a dielektrikumok vagy félvezetők.

A lézeres detuning fontos az olyan rezonáns rendszereknél, mint például egy üreg, mivel ez határozza meg a lézermező által körutanként felvett fázist (modulo 2). Ez fontos a lineáris optikai folyamatoknál, mint például az interferencia és a fényszórás és rendkívül fontos a nemlineáris optikai folyamatoknál, mert befolyásolja a fázisillesztési feltételt.

Alkalmazások[szerkesztés]

Atomok lézeres hűtése[szerkesztés]

A lézer detuninggal, laboratóriumi körülmények között megoldható, hogy pontosan egy mozgó rendszer Doppler-eltolással megváltozott rezonanciafrekvenciájára hangoljunk. Ez lehetővé teszi, hogy a lézer csak meghatározott sebességgel vagy adott irányban mozgó atomokra legyen hatással. Ez teszi a lézeres detuningot a lézerhűtés[2] és magneto-optikai csapdák[3] központi eszközévé.

Optomechanika[szerkesztés]

Egy mechanikus oszcillátor optikailag indukált csillapításának diagramja, mozgó részecskék rendszerében.

Az atomok lézeres hűtéséhez hasonlóan a detuning jele is fontos szerepet játszik az optomechanikai alkalmazásokban.[4][5] A vörösbe elhangolt üzemmódban az optomechanikai (mozgó részecskékből álló) rendszer lehűlésen és koherens energiaátvitelen megy keresztül a fény és a mechanikus üzemmód között ("nyalábosztó"). A kékbe elhangolt lézerfény alkalmazásakor felmelegszik, mechanikusan erősödik, esetleg kondenzálódik és összefonódik. A rezonancia esete (amikor nulla a lézeres detuning), nagyon érzékeny mechanikai mozgás érzékelésére használható, mint például a LIGO-ban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fritz Riehle. Frequency Standards: Basics and Applications. John Wiley & Sons (2006. május 8.). ISBN 978-3-527-60595-8. Hozzáférés ideje: 2011. november 26. 
  2. Hűtés lézerfénnyel. (Hozzáférés: 2000. január 1.)
  3. Harold J. Metcalf. Laser cooling and trapping. Springer (1999). ISBN 978-0-387-98728-6. Hozzáférés ideje: 2011. november 26. 
  4. Aspelmeyer (2010. június 1.). „Quantum optomechanics—throwing a glance [Invited]” (angol nyelven). JOSA B 27 (6), A189–A197. o. DOI:10.1364/JOSAB.27.00A189. ISSN 1520-8540.  
  5. Aspelmeyer (2014. december 30.). „Cavity optomechanics”. Reviews of Modern Physics 86 (4), 1391–1452. o. DOI:10.1103/RevModPhys.86.1391.  

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Laser detuning című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.