Ugrás a tartalomhoz

Kusum sarovara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kusum sarovara
Ország(ok)India
HelyUttar Prades
Elhelyezkedése
Kusum sarovara (India)
Kusum sarovara
Kusum sarovara
Pozíció India térképén
é. sz. 27° 30′ 43″, k. h. 77° 28′ 41″27.511944°N 77.478056°EKoordináták: é. sz. 27° 30′ 43″, k. h. 77° 28′ 41″27.511944°N 77.478056°E
Térkép
SablonWikidataSegítség

Kusum Sarovara egy tó India Uttar Prades államában. A vallások sokasága és a lelki kultúra ősi hagyományai miatt Indiában rengeteg szent hely van, ezek közül számos, a hinduizmushoz kapcsolódó zarándokhely Uttar Pradesben található. Az egyik legfontosabb a Govardhan hegy, ami körül rengeteg kisebb-nagyobb helyezkedik el, köztük a Kusum Sarovara is, tiszta, hűs vizével, mellette gyönyörű templommal (chatri , vagy canopy).

Leírás[szerkesztés]

A Govardhan város és Radha kunda között fekvő, négyzet alakú, mintegy 140 m. hosszú tavat finoman megmunkált, a vízbe nyúló platformok díszítik. Remek fürdési lehetőség a partjai lépcsős kialakításának, illetve a hűvös, tiszta víznek köszönhetően. A helyiek szerint a tó fenekére nem sikerült még senkinek lejutni, annak mélysége miatt. A tó melletti, Jayapuri stílusban épült gyönyörű kegyhely Suraj Mal Maharajnak, Bharatpur egykori királyának állít emléket és röviddel az 1763-ban bekövetkezett halála után épült. Ez az egyik a négy hasonló emlékhely közül, amit Bharatpur királyainak emlékére állítottak. A lépcsős kialakításű fürdőhelyet (Ghat) Jawahir Singh építtette 1764 körül.

Vallási vonatkozása[szerkesztés]

Kusum virágot, Sarovara pedig tavat, vizet jelent. A legenda szerint Krisna barátnői, a tehénpásztorlányok (gopík) ezen a helyen szedtek gyönyörű virágokat, hogy szerelmüknek, Krisnának füzéreket készítsenek belőle. Egy alkalommal a nagy szent, Nárada hallott Krisna és barátnői közti isteni kedvtelésekről és óriási vágyat érzett, hogy részese legyen azoknak. Nem messze a Kusum Sarovaratól található a Narada Kund, ahol Narada hosszú ideig meditált, hogy elérje célját. A meditáció hatására megjelent Vrinda dévi, aki elmondta neki, hogy azokban a játékokban csak gopítestben vehet részt, majd elvitte a Kusum Sarovarahoz, ahol Narada megfürdött, így lány testet kapott és részese lehetett a transzcendentális kedvteléseknek. Szintén ezen a helyen Uddhava, Krisna rokona és barátja egy hónapon keresztül magyarázta a Srímad Bhágavatamot, az Istenről és az ő hívőiről (bhakták) szóló művet, így tanítva nekik a lelki tudást. Uddhavának szintén állítottak itt egy templomot, ahol az imádatot a mai napig is gyakorolják a hagyományok szerint.

Külső hivatkozások[szerkesztés]