Kurja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kurja
Közigazgatás
Ország Oroszország
Föderációs alanyAltaji határterület
JárásKurjai járás
Alapítás éve1749
Irányítószám658320
Körzethívószám38576
Népesség
Teljes népesség3209 fő (2021)[1]
Földrajzi adatok
IdőzónaUTC+07:00
Elhelyezkedése
Kurja (Oroszország)
Kurja
Kurja
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 51° 36′, k. h. 82° 18′Koordináták: é. sz. 51° 36′, k. h. 82° 18′
Kurja (Altaji határterület)
Kurja
Kurja
Pozíció az Altaji határterület térképén

Kurja (oroszul: Курья) vidéki település az oroszországi Altaji határterület Kurjai járásának közigazgatási központja. Népessége 3835 fő (2010).

Mihail Kalasnyikov szülőfaluja. 2013 novemberében múzeumot nyitottak a tiszteletére a helységben, abban az évszázados iskolaépületben, ahol Kalasnyikov tanult. Kalasnyikov, aki a nyitás idején töltötte be a 94. életévét, rossz egészségi állapota miatt nem tudott részt venni a megnyitón. Kalasnyikov számos személyes tárgyat ajándékozott a múzeumnak, köztük a Harvard Egyetem tiszteletbeli professzori talárját, valamint Hugo Chávez néhai venezuelai elnök levelét, aki 2009-ben Oroszországba utazott, hogy személyesen gratuláljon Kalasnyikovnak 90. születésnapja alkalmából.[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kurya, Kuryinsky District, Altai Krai című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]