Kurd Királyság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kurd Királyság
el nem ismert történelmi állam
Keyaniya Kurdistanê
19221924
Kurd Királyság zászlaja
Kurd Királyság zászlaja
Általános adatok
FővárosaSzulejmánijja
Hivatalos nyelvekKurd
Vallásszunnita iszlám
Kormányzat
Államformamonarchia
ÁllamfőMahmud Barzanji
A Wikimédia Commons tartalmaz Kurd Királyság témájú médiaállományokat.

A Kurd Királyság[1][2] egy rövid életű, hivatalosan el nem ismert állam volt a Közel-Keleten, az Oszmán Birodalom felbomlása után. Hivatalosan a terület az iraki brit mandátumterület része volt.

Mahmud Barzanji forradalma[szerkesztés]

Az Oszmán Birodalom összeomlásakor az iraki kurdok Mahmud Barzanji vezetésével kikiáltottak egy független államot. 1922 szeptemberében a szunnita régió elnevezését hivatalosan Kurd Királysággá változtatták.[3]

szúfista sejk volt az egyik legbefolyásosabb vallási vezető Kurdisztán déi részén.[4] Korábban a duhoki szandzsákot vezette, de az első világháború végén nyíltan fellázadt és csapataival átállt a britek oldalára. 1919 májusában kiáltották ki először a független államot, de azt a gyarmatosító hadseregek már júniusban legyőzték.

1921 október 10-én a fegyverszünet aláírása után Szulejmánijja városában, a kurdok akkori központjában a függetlenség kikiáltása mellett létrehozták az ország kormányát is.[5][6][7]

A sèvres-i békeszerződés után az ország területét még a brit mandátumterületek irányítása alá helyezték. Miután a török függetlenségi háborúban török csapatok hatoltak be a régióba, a britek elhatározták a terület újbóli megszállását Mahmud sejk tiltakozása ellenére 1922 szeptemberében. A kurdok ismét felkeltek a megszálló seregek ellen és kikiáltották a független Kurd Királyságot, első uralkodójának a korábbi sejket téve meg. Emellett egy új kormányt is létrehoztak:[8]

  • Qadar Hafees sejk - Miniszterelnök
  • Abdulkarim Alaka, egy keresztény kurd - pénzügyminiszter
  • Ahmed Bagy Fatah bég - gazdaságügyi miniszter
  •  Hajy Mala Saeed Karkukli - igazságügyi miniszter
  • Hema Abdullah aga - munkaügyi miniszter
  • Mustafa Yamolki pasa - oktatásügyi miniszter[9]
  • Mohammed Gharib sejk - belügyminiszter
  • Zaky Sahibqran - hadügyminiszter, a Kurd Nemzeti Hadsereg főparancsnoka

A frissen függetlenedett állam totális vereséget szenvedett Nagy-Britanniától 1924 júliusában. 1926 januárjában a Népszövetség Irak révén Nagy-Britanniának ítélte a területet, amellett biztosította a kurdok autonóm státuszát. 1930-31-ben Mahmud még tett egy utolsó kísérletet a kurd függetlenségért, de csúfos kudarca és támogatók hiányában végleg visszavonult a közélettől.

1932-ben az iraki kormányban a Brit Királyi Légierő parancsnoka hivatalosan is kimondta a kurd állam megszűnését.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Encyclopedia of the Peoples of Africa and the Middle East, Kingdom of Kurdistan. Hozzáférés ideje: 2014. október 23. 
  2. Der Kurdistan-Irak-Konflikt: der Weg zur Autonomie seit dem ersten Weltkrieg. Hozzáférés ideje: 2014. október 23. 
  3. Prince, J. (1993), "A Kurdish State in Iraq" in Current History, January.
  4. Eskander, S. (2000) "Britain's policy in Southern Kurdistan: The Formation and the Termination of the First Kurdish Government, 1918-1919" in British Journal of Middle Eastern Studies Vol. 27, No. 2. pp. 139-163.
  5. Middle East by Anthony Ham. Hozzáférés ideje: 2014. október 23. 
  6. Fatah, R. (2005) Mustafa Pasha Yamolki: his life and role in the Kurdish nationalist movement Archiválva 2014. március 30-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  7. The Creation of Iraq, 1914-1921, by Reeva S. Simon, Eleanor Harvey Tejirian. Hozzáférés ideje: 2014. október 23. 
  8. Fatah, R. (2006) The Kurdish resistance to Southern Kurdistan annexing with Iraq Archiválva 2014. április 19-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  9. Mustafa Paşa bir müddet sonra Süleymaniye'de İngiliz destekli bir hükümet olan Şeyh Mahmud Berzenci hükümetinde Eğitim Bakanlığı görevine getirilmiştir. (Ferudun Ata, Süleymaniyeli Nemrut Mustafa Paşa: Bir İşbirlikçinin Portresi, Temel, 2008, ISBN 9789754101003, p. 103.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kingdom of Kurdistan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.