Ugrás a tartalomhoz

Kunduz (folyó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kunduz
A Kunduz folyó, az Amu-darja mellékfolyója
A Kunduz folyó, az Amu-darja mellékfolyója
A Kunduz az Amu-darja vízgyűjtő területén
A Kunduz az Amu-darja vízgyűjtő területén
OrszágokAfganisztán
Földrajzi adatok
Hossz420 km
Vízgyűjtő terület31 300 km²
TorkolatAmu-darja
é. sz. 37° 00′ 15″, k. h. 68° 15′ 54″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kunduz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kunduz (pastuul: د کندز سیند; perzsául: رود قندوز) folyó Afganisztán északi részén, az Amu-darja mellékfolyója. Bámiján tartományban, a Hindukus hegységben ered, folyásának felső részét Bámiján vagy Surkhab folyónak is nevezik. Miután áthalad Kunduz tartományon, a folyó beleömlik az Amu-darjába.

Leírása[szerkesztés]

A Kunduz a gleccserrégióban, a Koh-i-Baba vonulatának északi oldalán ered Bámiján tartományban, mintegy 20 km-re délnyugatra Bámiján városától, ahol a folyót Bámiján néven ismerik.

Egy mély völgyben, amely északon elválasztja a Hindukus nyugati részét a déli Koh-i-Babától, keleti irányban folyik. Körülbelül 50 km megtétele után élesen észak felé kanyarodik, átlépve a Hindukus vonulatát. Ezután kelet-északkelet felé fordul, és belép Baglán tartományba, ahol a folyót Surkhabnak nevezik. Ettől kezdve több mint 80 km-en át párhuzamosan halad a Hindukus északi csücskével, és a jobb partján sok kis mellékfolyó érkezik bele.

Doshi városában magába fogadja az Andarabot, egy keletről érkező nagy mellékfolyót. Ezután északra folyik az Amu-darja felé, áthaladva Baglán és Kunduz tartományokon.

Kunduz városától 30 km megtétele után Yakala-ye Zadnál, röviddel azelőtt, hogy az Amu-darjába ömlik, a folyó találkozik legnagyobb mellékfolyójával, a Khanabáddal.

A Kunduz folyó medencéje lefedi Baglán szinte teljes tartományát, Bámiján tartomány nyugati részét, valamint Takhar és Kunduz tartományok kétharmadát. Vízgyűjtő területének becsült nagysága mintegy 31 300 négyzetkilométer.

A folyó áramlási sebességét 15 éven keresztül (1950 és 1965 között) figyelték meg Pol-e Homriban, ahol a folyó eléri az Amu-darja síkságát. Pol-e Homriban az éves átlagos vízhozam másodpercenként 67,6 m³ volt, egy 17 250 négyzetkilométeres medencéből.


Higrometria[szerkesztés]

A Kunduz átlagos havi áramlása (m³/mp-ben) a Char Dara vízmércénél (Kunduz városa közelében)
1964-től 1978-ig mérve

Nevezetességek a folyó mentén[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kunduz River című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • UNESCO – Kunduz-medence.[pontosabban?]
  • Афганистан [Текст] : справочник. - М. : Вост. лит., 2000. - 256 с. : табл., ил. - ISBN 5-02-018152-8