Kukrinyikszi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Postai képeslap 2003-ból
Fénykép a frontról

A Kukrinyikszi (Кукрыниксы) három szovjet képzőművész (Mihail Kuprijanov/1903-1991, Porfirij Krilov/1902-1990 és Nyikolaj Szokolov/1903-2000) nevéből alkotott betűszó. A három grafikus közösen alkotott – főleg plakátokat és karikatúrákat – a sztálini Szovjetunió hazug és felszínes, ám hatásos antikapitalista, antimilitarista propagandájának szolgálatában.

1924-től dolgoztak közösen. Először irodalmi hősöket ábrázoltak, majd a Pravda és a Krokodil munkatársaiként karikatúrákat készítettek.

A szovjet propagandagépezetbe munkásságuk hibátlanul beleillett. A II. világháború után létrejött keleti blokkban rendezett kiállításokkal a Kukrinyikszit minden országban ismertté tették.

Szegény Ernst Lajosnak lehettek rossz álmai a föld alatt, amikor a róla elnevezett kiállítóterembe beköltözött a Kukrinyikszi. A Szovjetunióban meghaladták a képzőművészeti individualizmust, túljutottak azon, hogy egy festő a műtermében csak úgy önkényesen kigondol valamit, s a párt és a munkásosztály jóváhagyása nélkül festéket és anyagot pazarol rá a közvagyonból. Átléptek a kollektív festészet korszakába. Összeállt három szovjet művész: Kuprianov, Krilov és Szokolov, és ettől kezdve kollektív festményeket és karikatúrákat hoztak létre. Ötszörös Sztálin-díjasok voltak!
Kecskeméti Kálmán, Beszélő http://beszelo.c3.hu/cikkek/1960