Ugrás a tartalomhoz

Kudzsiri-havasok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kudzsiri-havasok
A Péter-csúcs
A Péter-csúcs

Hely Románia, Hunyad és Fehér megye
HegységDéli-Kárpátok
Legmagasabb pontPéter-csúcs (2130 m)
Terület~ 1585 km2
Elhelyezkedése
Kudzsiri-havasok (Románia)
Kudzsiri-havasok
Kudzsiri-havasok
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 32′ 58″, k. h. 23° 32′ 11″45.549444°N 23.536389°EKoordináták: é. sz. 45° 32′ 58″, k. h. 23° 32′ 11″45.549444°N 23.536389°E
Térkép

A Kudzsiri-havasok vagy Sebes-hegység (románul Munții Șureanu vagy Munții Sebeș) a Déli-Kárpátok Páring csoportjához tartozó hegység. Legmagasabb pontja a 2130 méteres Péter-csúcs (Vârfu lui Pătru). A hegység viszonylag alacsony, illetve középmagas csúcsaival elég nagy területen helyezkedik el (~ 1585 km²). Mai arculatát a természeti erők (a vízfolyások, az eső és a szél) nagyfokú eróziós tevékenysége alakította ki.

Nevét Kudzsir városról kapta. A hegység nyugati részében található 6 dák erődítmény, amelyek UNESCO világörökségi helyszínek.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Északról a Maros völgye, keletről a Szebeni-havasok, nyugatról a Sztrigy völgye, délről pedig a Petrozsényi-medence valamint a Hátszegi-medence határolja.

Szerkezete[szerkesztés]

Szerkezetét tekintve metamorf illetve üledékes kőzetekből valamint mészkőből épül fel.

Éghajlata[szerkesztés]

Télen az átlaghőmérséklet az alacsonyabban fekvő területen -2 C°, a magasabb, 2000 méteres régióban -7 C°. Ez a viszonylag magas átlaghőmérséklet annak köszönhető, hogy dél felől a Maros völgyében melegebb légáramlatok haladnak keresztül a hegységen, Gyulafehérvár irányába.

Nyáron a magasabb területen az átlaghőmérséklet 8 C°, a lejtőkön illetve a völgyekben pedig 19 C° körül alakul.

Vízrajza[szerkesztés]

Üledékes szerkezetének köszönhetően a hegység mélyében számos földalatti folyó fut, melyek a hegyek peremén a felszínre törve, főleg a Sztrigy illetve a Zsil folyókat táplálják vizükkel. Ezeken kívül számos kisebb glaciális eredetű tó is megtalálható a területen.

Jelentősebb folyóvizek:

Kudzsiri-havasok tájai[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]