Krabi tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krabi tartomány
Krabi tartomány zászlaja
Krabi tartomány zászlaja
Közigazgatás
Ország Thaiföld
SzékhelyKrabi
Irányítószám81
Körzethívószám075
Népesség
Teljes népesség477 770 fő (2020. dec. 31.)[1]
Terület4708,512 km²
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 8° 03′ 28″, k. h. 98° 55′ 01″Koordináták: é. sz. 8° 03′ 28″, k. h. 98° 55′ 01″
Krabi tartomány weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Krabi tartomány témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Krabi tartomány Thaiföld egyik déli tartománya (csangvat) a Malaka-szoros partján. Székhelye Krabi város.

Mintegy 4700 négyzetkilométeres területével és 457 ezres népességével (2014), körülbelül Győr-Sopron vármegyével megegyező méretű.

A szomszéd tartományok északról, az óra járása szerint: Phangnga, Szuratthani, Nakhonszithammarat és Trang. Phuket tartomány tőle nyugatra fekszik, a Phangnga-öböl túloldalán.

Történet[szerkesztés]

Krisztus előtt 1200 körül Krabi a ligori királyságnak fizetett adót. Ligor a Kra-félsziget keleti oldalán fekvő város volt, ma Nakhonszithammarat néven ismert. Krabit a modern időkben is Nakhonszithammaratból igazgatták, még azután is, hogy Csulalonghorn királytól 1872-ben város státuszt kapott. 1875-ben közvetlenül Bangkoknak rendelték alá, és ezzel megszületett a mai tartomány elődje. 1900-ban a kormányzó a tartományi székhelyet Bantaladkauból mai helyére tette át, a Krabi folyó torkolatához.

A legenda szerint a város alapításakor egy ősrégi kard került elő a földből, és a város erről, a kard szóról kapta a nevét.

Földrajza[szerkesztés]

A Malakkai-szorosban fekvő tartomány természeti szépségeiről ismert. Szárazföldi részében és a tengeren is vannak például látványos mészkősziklái csúcsai. Messzi földről érkeznek sziklamászók a Tonszaj-öbölbe és a Rajle-partra, amely a festői Phranang-félsziget része.[2] A tartomány 154 szigete közül a leghiresebb A Part cimű filmből ismert Ko Phiphile. Ismert még az ugyancsak a Phiphi-szigetekhez tartozó Ko Phiphidon, illetve a déli Ko Lanta. A környék partjain károkat okozott a 2004-es cunami.

Krabi mészkőhegyeiben sok a cseppkőbarlang. Az Auluek amphöben (kerületben) található Csaule és Phihuato barlangokban embereket, állatokat és geometriai alakzatokat ábrázoló történelem előtti barlangrajzok láthatók. A Langrongrien barlangban 1986-ban negyvenezer éves kőeszközöket, edényeket és csontokat tártak fel. Ezek a legrégebbi délkelet-ázsiai emberi nyomok közé tartoznak. Krabi barlangjai az egyik fő forrása a fecskefészekleves alapanyagának.

Krabi megművelt területein a gumifák és olajpálmák dominálnak. A pálmaültetvények 1568 négyzetkilométert foglalnak el, a tartomány teljes megművelt területének 52 százalékát.[3] Az olajpálmák és a gumifák a művelt terület 95 százalékát adják. Nagy ültetvények és kisgazdaságok is vannak.[4]

Lakói és kultúrája[szerkesztés]

A tartzományt buddhisták, thai-kinaiak, moken tengeri cigányok és mozlimok lakják. A népesség a legsűrűbb, négyzetkilométerenként 150 feletti Nüakhlong kerület és Krabi tengerparti kerületekben. A legritkábban lakott Kaophanom kerület, a belső hegyvidéken, ahol a népsűrűség 61. A tartományiak kétharmada buddhista, egyharmada mozlim. A 2003 óta Thaiföld déli tartományait nyugtalanító mozlim felkelés Krabit kevéssé érintette.

Gazdasága[szerkesztés]

A krabiiak hagyományos megélhetése a mezőgazdaság, az utóbbi évtizedekben azonban egyre fontosabb jövedelmi forrássá vált a turizmus.[4] A halászat a harmadik, az előbbieknél kevésbé fontos ágazat.[4] A legjelentőebb készpénzforrás a gumi, ezt követi a pálmaolaj. Thaiföld legnagyobb pálmaolajtermékgyártójának, a Univanich Palm Oil PCL-nek Krabiban van a központja. A cégnek ezer alkalmazottja van és kétezer kicsi és közepes gazdaságtól vásárol.[5]

Jelképei[szerkesztés]

A tartomány pecsétje két keresztbetett régi kardot mutat (hiszen a krabi szó ósziámiul kardot jelent), az Indiai-óceánnal és a Khauphanombencsa heggyel a háttérben. Utóbbi, 1397 méteres tengerszint feletti magasságával a tartomány legmagasabb hegye.[6]

A tartomány jelmondata: "Krabi, az élhető város, barátságos nép."[6]

A tartomány fája a thung-fa (Thai: ทุ้งฟ้า) vagy Alstonia macrophylla.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Department of Provincial Administration, https://stat.bora.dopa.go.th/stat/statnew/statyear/#/TableTemplate3/Area/statpop?yymm=63&topic=statpop&ccNo=81
  2. Archivált másolat. [2018. január 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 23.)
  3. Govt needs to get fired up over renewables”, Bangkok Post, 2016. augusztus 20. (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.) 
  4. a b c Climate Change Impacts in Krabi Province, Thailand. A study of environmental, social, and economic challenges (2008. december 1.). Hozzáférés ideje: 2016. október 4.  5. o.
  5. Products. Univanich Palm Oil PCL . [2017. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 11.)
  6. a b Symbol of Krabi. OSM Andamnan: The Office of Strategy Management for Southern Province Cluster . [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 26.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Krabi Province című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.