Kozmográfia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A kozmográfia (a görög kósmos (="univerzum"), gráfein (="írás") szavakból) a Föld és az univerzum leírásának tudománya. A középkori kozmográfia a földrajzot, a geológiát és a csillagászatot is magában foglalta, és feltárta az embernek a világhoz való viszonyát. A kifejezés Klaudiosz Ptolemaiosz munkájában jelent meg. A 17. századig e kifejezést előfutárként használták e tudományágak szinonimájaként.

A 13. századi perzsa tudós, Zakarija al-Kazvini (wd) (1203–1283) A teremtés csodái (wd) című műve tekinthető a kozmográfia egyik fő korai munkájának.

Johannes Honterus (1498-1549), az erdélyi szász humanista latin nyelvű kozmográfiája Európa-szerte keresett földrajzi tankönyv volt, a 16. században számtalanszor kiadták.

1659-ben Thomas Porter egy kisebb, de kiterjedt leírást tett közzé a világról, amely magába foglalta a teremtés előtti világesemények kronológiáját is. Mindez része volt az európai reneszánsz tendenciájának, hogy feltárja (és talán megértse) az ismert világot.

Nevezetes kozmográfusok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cosmography című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kosmografie című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.