Kovásznai György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kovásznai György
Született 1934. május 15.
Budapest
Elhunyt 1983. június 28. (49 évesen)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása festő,
filmrendező,
író
Sírhelye Farkasréti temető (619 ("F")-1469)

SablonWikidataSegítség

Kovásznai György, (Budapest, 1934. május 15. – Budapest, 1983. június 28.) magyar festő, animációs rendező, író.

Animációs filmjeinek egyedi sajátossága a kamera alatti, kockáról kockára történő festés, rajzolás, ami a festőiségnek egy mozgó, folyamatosan változó bravúros jellegzetességet ad.

Pályakép[szerkesztés]

Édesapja Kovásznai József, a BSZKRT tisztviselője, édesanyja, Hamvai Mária fogászasszisztens volt.

Nevelőapját a második világháború alatt ausztriai katonai szolgálatra hívták be, a család 1944 végén tért vissza Budapestre, de vagyonuktól, lakásuktól megfosztva kellett újrakezdeniük az életet. Innentől kezdve a három gyermekes család nélkülözve, szegénységben élt, kezdetben a Józsefvárosban, majd Angyalföldön.

Kovásznai már 15 éves korában elhatározta, hogy festőművész lesz. 1949-ben beiratkozott az OTI szabadiskolába, ahol tanára Szántó Piroska életre szóló hatást tett rá.

1952-ben kezdett el a Képzőművészeti Főiskola festő szakára járni, 1954-ben azonban elhagyta az iskolát, amelyre így emlékezett vissza: „Egyszerűen azért jöttem el, mert a tanárokat tehetségteleneknek, a szellemet pedig ostobának tartottam.”

Innentől bányákban dolgozott, majd 1957-ben visszatért a Képzőművészetire, ahol festészetét felháborítónak, botrányosnak tartották, még ugyanebben az évben kirúgták az intézményből.

1961-ben Nepp József animációs rendező kereste meg Kovásznait, hogy dolgozzon vele dramaturgként: ekkor írta meg az „Öcsi és a Varázsló” forgatókönyvét. A későbbiekben animációs és natúrfilmekhez, játékfilmekhez is írt forgatókönyveket.

1963: A Pannónia Filmstúdióban elkészítette első önálló animációs filmjét, A monológot. A film bemutatását nagy nehézségek árán érte el a Pannónia Filmstúdió, a Corvin moziban rendezett bemutató közönségsiker volt. Kornissal további 4 közös filmet hoztak létre: „Gitáros fiú a régi képtárban” című kísérleti animációja (1964), ami a Pannónia Filmstúdió egyetlen betiltott filmje lett. „Reggeltől estig. Valami más.” (1967), „Egy festő naplója” (1968), „Házasodik a tücsök” (1969).

1963-1982-ig 26 animációs filmet készített változatos technikákkal.

Az első festményfilm, az Átváltozások 1964-ben készült el. Első egész estés animációs filmje, a ma is ismert Habfürdő pedig 1979-ben készült el. Ezt a filmet azonban nem fogadta közönségsiker, a kortárs művészek és a nézők is elfordultak tőle.

1983-ban érte a halál, második egész estés animációsfilmje, a francia-magyar koprodukciójú „Candide” előkészítése közben.

Kovásznai György nem csak festett, jelentős írói életművet hagyott hátra, benne önéletrajzi, filozófiai írásokkal, drámákkal.

Filmográfia[szerkesztés]

Emlékfilm:

  • Riportré – Kovásznai, 2010 (Rendező: Igor Lazin, Török Ferenc), 1982 YouTube

További információk[szerkesztés]

  • Iványi-Bitter Brigitta: Kovásznai, Vince Kiadó, Budapest, 2010 (monográfia DVD melléklettel)
  • Kovasznai.org