Kovácsinas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovácsinas
SzerzőOrson Scott Card
Eredeti címPrentice Alvin
Nyelvangol
Műfajfantasy, alternatív történelem
SorozatTeremtő Alvin meséi
ElőzőA rézbőrű próféta
KövetkezőVándorlegény
DíjakLocus-díj (1990)
Kiadás
KiadóTor Books
Kiadás dátuma1989
Magyar kiadóKalandor
Magyar kiadás dátuma2004
FordítóHorváth Norbert
Oldalak számaEgyesült Államok 342
Magyarország 376
ISBN9639557137
SablonWikidataSegítség

A Kovácsinas (angolul: Prentice Alvin) Orson Scott Card amerikai író alternatív történelem/fantasyregénye. Ez Card Teremtő Alvin meséi könyvsorozatának harmadik könyve, és Alvin Millerről, egy hetedik fiú hetedik fiáról szól. A Kovácsinas 1990-ben elnyerte a legjobb fantasyregény Locus-díját,[1] jelölték a Nebula-díjra a legjobb regényért 1989-ben,[2] és a Hugo-díjra a legjobb regényért 1990-ben.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Miután letelik az ideje Te-Kumsza indiai vezetőnél, aki megtanította Alvint az indiai emberek útjaira, a fiatal fiú elindul, hogy kovácsinasként dolgozni kezdjen abban a városban ahol született.

Ottléte alatt találkozik egy fiatal, fél fekete fiúval, Arthur Stuarttal, egy rabszolga és a rabszolgatartó fiával, akit a helyi vendégház tulajdonosai fogadtak örökbe.

Még egy új barát érkezik Miss Margaret Larner formájában, akiről később kiderül, hogy ő az a "fáklya", aki sok évvel ezelőtt segített Alvinnak megszületni, és akivel azóta is össze vannak kapcsolódva.

Alvin végül arra kényszerül, hogy segítsen Arthurnak menekülni a rabszolga hajtó elől, ami megköveteli tőle, hogy annyira megváltoztassa Arthur DNS-ét, hogy hajtók fortélyai, ne tudják beazonosítani szökevény fiút. Alvin készít egy élő, mágikus tulajdonságokkal rendelkező, arany ekét is, mint vizsgamunka, hogy felszabadítsa magát Smith (és egyben Teremtő) inasságából.

A történet azzal zárul, hogy Alvin és Arthur elhagyják a várost és visszatérnek Alvin nyugaton található otthonába.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1990 Award Winners & Nominees. Worlds Without End. (Hozzáférés: 2009. július 16.)
  2. 1989 Award Winners & Nominees. Worlds Without End. (Hozzáférés: 2009. július 16.)

Magyarul[szerkesztés]

  • Kovácsinas; ford. Horváth Norbert; Bolt Kft., Bp., 2004 (Teremtő Alvin meséi)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Prentice Alvin című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.