Kovács Géza (művészeti menedzser)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kovács Géza
Született 1955. február 24. (66 éves)
Tura
Foglalkozása menedzser

Kovács Géza (Tura, 1955. február 24. –) művészeti menedzser.

Tanulmányok[szerkesztés]

A hatvani Bajza József Gimnáziumban érettségizett, 1973-ban. Ezt követően elvégezte a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola ütő tanszakát, majd az Egri Tanárképző Főiskolán ének-zene–népművelés; a Népművelési Intézetben karvezető szakon diplomázott. Az ELTE BTK-n kulturális menedzseri végzettséget szerzett. Sikeresen abszolválta a brit kormány által finanszírozott, "British Know How Fund" menedzser-továbbképzést.

Szakmai pályafutás[szerkesztés]

Pályáját Dorogon, a József Attila Művelődési Központban kezdte. Később a SZOT kulturális osztályán művészeti előadó, 1989 és 1995 között a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója volt. A Magyar Állami Hangversenyzenekar, majd a jogutód Nemzeti Filharmonikusok ügyvezető- később főigazgatójaként ténykedett. 2001–2002-ben miniszteri biztosként irányította a zenekar és az énekkar intézményi átalakítását.

2017. március 17-től a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek ügyvezetője.

Publikált több hazai és külföldi szaklapban. Társszerzőként jegyzi a Budapesti Corvinus EgyetemKulturális gazdaságtan” egyetemi jegyzetét. Közreműködője Kieselbach Tamás: Magyar zene és kép című könyvének. Az ELTE, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Werk Akadémia rendszeres vendég-előadója. Rendezőként jegyzi a Zenekar-alapító című filmet. Szerkesztő-riporterként alkotótársa a Befejezetlen és befejezett szimfóniák, a Gördülő Zenekar, a Toskó, az utolsó turai prímás, valamint a Bartók turai népdalgyűjtését bemutató Ablakimba, ablakimba című dokumentumfilmeknek.

Számos hazai és nemzetközi szakmai szervezet aktív tagja; több esetben vezetője, tisztségviselője. Így két évtizede elnöke a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének, több cikluson át volt tagja a New York-i székhelyű Nemzetközi Előadó-művészeti Társaságnak (International Society for the Performing Arts, ISPA), 2000 óta vezetőségi tagja, 2017. június óta elnöke az Európai Előadó-művészeti Munkáltatók Ligájának (Performing Arts Employers Associations League Europe PEARLE*)

Díjak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]