Kootenay Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kanadai Sziklás-hegység nemzeti és tartományi parkjai
Világörökség
Kanadai vadjuhok a Kootenay Nemzeti Parkban
Kanadai vadjuhok a Kootenay Nemzeti Parkban
Adatok
OrszágKanada
TípusTermészeti helyszín
Felvétel éve1984
Elhelyezkedése
Kootenay Nemzeti Park (Brit Columbia)
Kootenay Nemzeti Park
Kootenay Nemzeti Park
Pozíció Brit Columbia térképén
é. sz. 50° 52′ 59″, ny. h. 116° 02′ 56″Koordináták: é. sz. 50° 52′ 59″, ny. h. 116° 02′ 56″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kootenay Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Kootenay Nemzeti Park (angolul Kootenay National Park) Kanadában, Brit Columbia délkeleti részén, a Nagy Kontinentális Vízválasztó nyugati lejtőin fekszik. A legfiatalabb Kanada Sziklás-hegységi parkjai között, 1920-ban alapították. 1406 km²-es területén a legmagasabb pont a Deltaform-hegység csúcsa 3424 méteres magasságával.

A park létrejöttét a Banff-Windermere autópálya megépítésének köszönheti. Mivel a tartományi kormányzat megfelelő anyagi fedezet híján nem tudta az építkezést befejezni, ez a feladat a szövetségi kormányra hárult, amely cserébe a jövendő park területét kérte. Neve a feketeláb-indiánok nyelvén a víz népét jelenti. Délnyugati részén találhatóak a Radium-hőforrások, melyek vizének hőmérséklete 35 °C és 47 °C között változik. A Paint Pots-hőforrás okker színű hordalékából szerezték az itt élő indián törzsek harci díszeikhez a festéket. A parkban ered a Kootenay-folyó.

A park északi és déli része különböző vonásokat mutat. Az északi részt a nedvesebb éghajlatnak köszönhetően sűrű erdő borítja, amely elsősorban havasi fenyőkből áll. A déli rész szárazabb, itt a jellemző erdőalkotó fa a duglászfenyő. A vadvilág a szomszédos parkokhoz hasonlóan gazdag.

Források[szerkesztés]

  • Bodnár László: Nemzeti parkok Észak-Amerikában, Eger, Bodnár Geográfus Bt., 2003 ISBN 963-430-381-1

További információk[szerkesztés]