Kontyos galamb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kontyos galamb
Colombine longup.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Columbea
Csoport: Columbimorphae
Rend: Galambalakúak (Columbiformes)
Család: Galambfélék (Columbidae)
Alcsalád: Galambformák (Columbinae)
Nem: Ocyphaps
G. R. Gray, 1842
Faj: O. lophotes
Tudományos név
Ocyphaps lophotes
(Temminck, 1822)
Szinonimák
  • Geophaps lophotes
Elterjedés
Ocyphaps lophotes distr.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kontyos galamb témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kontyos galamb témájú médiaállományokat és Kontyos galamb témájú kategóriát.

Crested pigeon444.jpg
Australian Crested Pigeon003.JPG

A kontyos galamb (Ocyphaps lophotes) a madarak osztályának galambalakúak (Columbiformes) rendjéhez és a galambfélék (Columbidae) családjához tartozó Ocyphaps nem egyetlen faja.

Közeli rokonságban áll a Geophaps nembe sorolt galambfajokkal, korábban ezt a fajt is abba a nembe sorolták Geophaps lophotes néven.

Előfordulása[szerkesztés]

Ausztrália területén honos, száraz ritkás erdők és bozótosok lakója. Eredetileg Ausztrália viszonylag kis területén volt honos, elsősorban a keleti partvidék száraz erdeiben. Az emberi tevékenységnek, elsősorban a száraz, félsivatagi környezet öntözéssel való hasznosításának köszönhetően mára a kontinens nagy részén megtalálható. Ma már csak a fátlan sivatagokból és a sűrű trópusi esőerdőkből hiányzik.

Eléggé kultúrakövető faj. Vidéken beköltözött a farmok környékére, de a nagyobb ausztrál városok parkjaiban és kertjeiben is megtalálható.

Alfajai[szerkesztés]

Két egymástól jól megkülönböztethető alfaja ismert.

  • Ocyphaps lophotes lophotes
  • Ocyphaps lophotes whitlocki

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 31-36 centiméter, súlya 150-250 gramm. Jellegzetes bélyege, melytől a faj összetéveszthetetlen a felmereszthető szürkés bóbitája. Feje, nyakának hátsó része és háta barnásszürke, ez a szín a nyakán fakó rózsaszínesbe is átmehet. Arca és torka világosszürke. Szárnyfedőtollai feketés szürkék, sötétzöldek és rózsásan fénylők, hegyük fehér. Hasa szürke, a mellen rózsaszínes árnyalattal. Csőre fekete, lábai hússzínűek. Szemei körül csupasz, rózsaszín szemgyűrű látható. A két ivar megjelenése nagyon hasonló, a hím egy árnyalattal nagyobb a tojónál.

Az Ocyphaps lophotes whitlocki alfaj valamivel kisebb az alapfajnál és a szárnytollai végén a fehér szín kevésbé feltűnő.

Életmódja[szerkesztés]

A talajon, 5-6 egyedből álló csoportokban között keresgéli elsősorban magvakból kisebb részt rovarokból álló táplálékát.

Szaporodása[szerkesztés]

A fajnak nincs kötött szaporodási időszaka, de április és július között viszonylag kevés pár költ. Igen szapora faj, egy jobb évben akár 5-6 fészekaljat is felnevelhet. Fákra vagy magas bokrokra építi rendezetlen gallyakból álló fészkét. Egy fészekalj két fénylő fehér tojásból áll, melyet a szülőpár felváltva költ ki 18-20 nap alatt. A fiatal madarak gyorsan fejlődnek, a kikelést követő második héten már teljesen ki is tollasodnak. Megjelenésük emlékeztet a szüleikre, de sötétebbek és fejtollaik nem annyira fejlettek.

Udvarlás

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Spitzschopftaube című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]