Ugrás a tartalomhoz

Kontyos galamb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kontyos galamb
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Columbea
Csoport: Columbimorphae
Rend: Galambalakúak (Columbiformes)
Család: Galambfélék (Columbidae)
Alcsalád: Galambformák (Columbinae)
Nem: Ocyphaps
G. R. Gray, 1842
Faj: O. lophotes
Tudományos név
Ocyphaps lophotes
(Temminck, 1822)
Szinonimák
  • Geophaps lophotes
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kontyos galamb témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kontyos galamb témájú médiaállományokat és Kontyos galamb témájú kategóriát.

A kontyos galamb (Ocyphaps lophotes) a madarak osztályának galambalakúak (Columbiformes) rendjéhez és a galambfélék (Columbidae) családjához tartozó Ocyphaps nem egyetlen faja.

Közeli rokonságban áll a Geophaps nembe sorolt galambfajokkal, korábban ezt a fajt is abba a nembe sorolták Geophaps lophotes néven.

Előfordulása[szerkesztés]

Ausztrália területén honos, száraz ritkás erdők és bozótosok lakója. Eredetileg Ausztrália viszonylag kis területén volt honos, elsősorban a keleti partvidék száraz erdeiben. Az emberi tevékenységnek, elsősorban a száraz, félsivatagi környezet öntözéssel való hasznosításának köszönhetően mára a kontinens nagy részén megtalálható. Ma már csak a fátlan sivatagokból és a sűrű trópusi esőerdőkből hiányzik.

Eléggé kultúrakövető faj. Vidéken beköltözött a farmok környékére, de a nagyobb ausztrál városok parkjaiban és kertjeiben is megtalálható.

Alfajai[szerkesztés]

Két egymástól jól megkülönböztethető alfaja ismert.

  • Ocyphaps lophotes lophotes
  • Ocyphaps lophotes whitlocki

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 31-36 centiméter, súlya 150-250 gramm. Jellegzetes bélyege, melytől a faj összetéveszthetetlen a felmereszthető szürkés bóbitája. Feje, nyakának hátsó része és háta barnásszürke, ez a szín a nyakán fakó rózsaszínesbe is átmehet. Arca és torka világosszürke. Szárnyfedőtollai feketés szürkék, sötétzöldek és rózsásan fénylők, hegyük fehér. Hasa szürke, a mellen rózsaszínes árnyalattal. Csőre fekete, lábai hússzínűek. Szemei körül csupasz, rózsaszín szemgyűrű látható. A két ivar megjelenése nagyon hasonló, a hím egy árnyalattal nagyobb a tojónál.

Az Ocyphaps lophotes whitlocki alfaj valamivel kisebb az alapfajnál és a szárnytollai végén a fehér szín kevésbé feltűnő.

Életmódja[szerkesztés]

A talajon, 5-6 egyedből álló csoportokban között keresgéli elsősorban magvakból kisebb részt rovarokból álló táplálékát.

Szaporodása[szerkesztés]

A fajnak nincs kötött szaporodási időszaka, de április és július között viszonylag kevés pár költ. Igen szapora faj, egy jobb évben akár 5-6 fészekaljat is felnevelhet. Fákra vagy magas bokrokra építi rendezetlen gallyakból álló fészkét. Egy fészekalj két fénylő fehér tojásból áll, melyet a szülőpár felváltva költ ki 18-20 nap alatt. A fiatal madarak gyorsan fejlődnek, a kikelést követő második héten már teljesen ki is tollasodnak. Megjelenésük emlékeztet a szüleikre, de sötétebbek és fejtollaik nem annyira fejlettek.

Udvarlás

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Spitzschopftaube című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]