Konda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Konda
Közigazgatás
OrszágokOroszország
Földrajzi adatok
Hossz1097 km
Vízhozam231 m³/s
Vízgyűjtő terület72 800 km²
é. sz. 61° 26′ 44″, k. h. 64° 29′ 48″
TorkolatIrtis
é. sz. 60° 42′ 23″, k. h. 69° 40′ 13″
Elhelyezkedése
Térkép
Az Irtis vízgyűjtője
Az Irtis vízgyűjtője
SablonWikidataSegítség

A Konda (oroszul: Конда) folyó Oroszországban, Nyugat-Szibériában, Hanti- és Manysiföldön. Az Ob vízrendszeréhez tartozik, az Irtis bal oldali mellékfolyója.

Földrajz[szerkesztés]

Hossza: 1097 km; vízgyűjtő területe: 72 800 km²; évi közepes vízhozama: 231 m³/sec (a torkolattól 164 km-re).

A Nyugat-szibériai-alföld nyugati részén, az Irtis alsó folyása és az Északi-Urál között elterülő Konda-alföldön, széles és lapos völgyben folyik. Medre kanyargós, medencéjében rendkívül sok a mocsár és a kisebb-nagyobb tó. Kezdetben déli, délkeleti irányban halad, majd széles, nagy kanyart leírva, északkelet felé tartva éri el az Irtist. Magasvíz idején az Irtis nem tudja befogadni a vizét, ilyenkor a folyó felduzzad, állóvízzé szélesedik, így alakult ki a torkolat közelében a Kongyinszkij Szor nevű tó.

A Konda felső szakaszán, a forrástól mintegy 400 km-en át a Turszuntszkij Tuman nevű tóig természetvédelmi területen folyik. A folyó itt a kis mellékfolyókkal, holtmedrekkel, meanderekkel, tavakkal és a mocsaras tajga szigeteivel együtt átláthatatlan vízhálózatot alkot.

Október végén – november elején befagy és április végéig – május közepéig jég borítja. Magasvize sokáig, akár őszig is eltart; előfordul, hogy a folyó befagy, mielőtt a víz visszahúzódna medrébe.

A Konda a torkolattól fölfelé 744 km-en át hajózható.

Mellékfolyói[szerkesztés]

  • Balról: Mulimja, Nagy Tap, Jukonda, Kama.
  • Jobbról: Evra, Kuma.

Kőolaj[szerkesztés]

A folyó mentén napjainkban a legnagyobb település: Uraj város. Közelében, Saimnál 1959-ben kőolajat találtak, és a megkezdődött kitermelést az 1960-as évek közepén követte az első nyugat-szibériai olajvezeték megépítése (SaimTyumeny).

Források[szerkesztés]