Kofi Annan szíriai béketerve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kofi Annan Nobel-békedíjas ghánai diplomata 2012-ben

A Kofi Annan szíriai béketerve vagy a hatpontos szíriai béketerv 2012. márciusban jött létre az Arab Liga és az ENSZ közreműködésével, mikor a szíriai konfliktus vagy polgárháború már majdnem egy éve zajlott.

Mikor a közvetítő felek március végén és április elején pár napig úgy gondolták, hogy a szír kormány alá akarja vetni magát a béketervnek, a háború újabb jelei és a különféle politikai nyilatkozatok egyre inkább beárnyékolták a reményeket. 2012. május 1-re az ENSZ-nek is be kellett látnia, hogy a béketerveknek irtózatos ellenszéllel kell megküzdeniük. A szír kormány május 25-i véres akciója és a Szabad Szíriai Hadsereg azon június 1-i ígérete, mely szerint újjáéleszti a „védekező hadműveleteit”, bizonyossá tették, hogy ezek a béketervek egy időre csak tervek maradnak.

Időrend[szerkesztés]

Az ENSZ és az Arab Liga béketerve[szerkesztés]

2012. február 23-án, az Arab Liga szervezésében Tunéziában megtartott Szíria Barátai konferencia előtti este az Arab Liga és az Egyesült Nemzetek Szervezete kijelölte Kofi Annant, mint a Szíriába menesztett küldöttjüket.[1] A konferencián 70 állam képviseltette magát, de Oroszország és Kína távol maradt a megbeszéléstől. Szíria szerint a részt vevő országok az „arabok történelmi ellenségei.”[1]

Kofi Annan március 16-án egy hat pontból álló béketervet tett le az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé (lásd lejjebb), melyben arra kéri a szír kormányt, hogy „foglalkozzon a szíriai emberek problémáival, és álljon pozitívan a törekvéseihez”, állítsák le a harcokat, vonják vissza a városokból a katonai jelenlétet, míg a küldött hasonló vállalásokat próbál meg elérni a szír ellenzéktől és a többiektől is.[2] Március 24-én Annan Moszkvába repült, hogy meggyőzze Oroszországot a terv támogathatóságáról.[3]

A kormány és az ellenzék feltételes elfogadása[szerkesztés]

Az Al Jazeera és a Reuters bejelentette, hogy Bassár el-Aszad szír elnök március 27-én elfogadta a hatpontos béketervet[4] és dolgozni fog ennek átültetésén.[2] A The New York Times és több más lap is beszámolt arról, hogy április 2-án a szír kormány megígérte, hogy nehézfegyverzetét és biztonsági erőit kivonja nagyobb lakosságú központokból, és ezt április 10-ig végre is hajtja.[5][6] A szíriai ellenzék azonban Hamá és Homsz környékéről erős nehéztüzérségi aktivitást jelentett.[5] A BBC április 4-én számolt be heves rakétatámadásról.[7]

Április 5-én Annan azt mondta a Biztonsági Tanács előtt, hogy Szíria felé a fegyverszünet határideje április 10-e helyi idő szerint 18 óra, a felkelőkre ugyanez a határidő április 12. 18 óra.[8] Az ENSZ ezen ülése után azonban Jafari ENSZ-nagykövet szerint az USA, Franciaország, Törökország, Katar és Szaúd-Arábia „kristálytisztán” vállalták, hogy leállítják a felkelők támogatását, és ez Damaszkusz és Annan közti megállapodás „szerves része” volt.[8] A bejelentés nem foglalkozott Szíria azon vállalásával, mely szerint április 10-ig kivonja a csapatait a városokból. Sem Annan, sem az USA Külügyminisztériuma nem reagált erre.[8]

Annan április 5-én vagy 6-án azt mondta, hogy ha a tűzszünet eredménytelenül zárulna, egy meg nem nevezett felülügyelő szerv keretében 200-350 békefenntartót küldhetnek Szíriába.[7] Még az ENSZ BT 2042. számú határozatát elfogadó ülésén április 14-én kijelentették, hogy a küldött (Annan úr) megállapította, hogy „a felek április 12-én tűzszünetet észleltek mindkét oldalon.”[9]

Az ENSZ Felügyelő Küldöttsége[szerkesztés]

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Szíriai Megfigyelő Missziója (UNSMIS) egy 2012. áprilisban az ENSZ által felállított fegyvertelen békefenntartó misszió volt.[10] Vezetésével a norvég Robert Mood vezérőrnagyot bízták meg.[11] Bár megfigyelők még továbbra is maradtak az országban, Mood 2012. június 16-án felfüggesztette a küldetésüket, mert „az erőszak eszkalálódott”.[12] A megfigyelők többet nem védelmeztek senkit, és addig a helyükön maradtak, míg a felfüggesztést vissza nem vonták.

Sikertelen engedmények[szerkesztés]

Hervé Ladsous, a Békefenntartó Küldetések Főtitkárhelyettese május 1-jén azt mondta, mind a szír kormány, mind az ellenzék megszegi a tűzszünetben előírtakat.[13]

2012. május 25-én Szíria középső részének Húla régiójában két ellenzéki ellenőrzés alatt lévő falujában megöltek 49 gyermeke, 34 nőt és 25 férfit. Ez húlai mészárlás néven vált ismertté. Az ENSZ vizsgálata után a szír hadsereget és a kormánypárti milicistákat tette felelőssé a történtekért.

Június 1-jén a Szabad Szíriai Hadsereg bejelentette, hogy újraindítja a „védelmi offenzíváit”.[14] Június 2-3 körül erre válaszul Astzad elnök megígérte, hogy letöri a kormányellenes felkelést.[14] Ezek jelezték a Kofi Annan fémjelezte békekezdeményezések hatástalanságát.

Hatpontos béketerv[szerkesztés]

A jelentések szerint 2012. március 27-én a szír részről is elfogadott béketerv hat pontja a következőket írta elő a szír hatóságok számára:[4]

(1) Megfogadja, hogy együttműködik a küldöttel egy szíriai vezetésű politikai folyamat kialakításában, mely teret ad a szír nép legitim várakozásának és elképzeléseinek, és ezzel kapcsolatban elfogadja, hogy a küldött felkérésére kinevez egy felhatalmazott tárgyalót.
(2) Megfogadja, hogy azonnal abbahagyja a harcokat, és azonnal olyan tűzszüneti helyzetet ér el, melyben védelmezi a polgári lakosságot, és stabilizálja az országban az állapotokat, melyet az Egyesült Nemzetek Szervezete felügyel.
Ennek érdekében a szír kormány azonnal abbahagyja seregek népes városok felé küldését, és befejezi a nehéztüzérség hasonló területen történő alkalmazását, valamint megkezdi a népesebb városokban illetve környékén összegyűlt seregek visszahívását.
Miközben a terepen ezen akciók folyamatban vannak, a szír kormány a Küldöttel közösen azon dolgozik, hogy az ENSZ egy hatékony felügyeleti rendszere segítségével egy tartós, az erőszak minden formáját kizáró tűzszünetet hozzon létre.
A küldött az ellenzéktől és minden más releváns résztvevőtől is hasonló fogadalmakat vár el, hogy a harcok leálljanak, és együttműködés alakuljon ki vele, hogy az összetűzések minden formájára kiterjedő tartós tűzszünet alakulhasson ki, melynek felügyeletére az ENSZ hatékony felügyeleti rendszert dolgoz ki.
(3) Biztosítják a humanitárius küldemények időbeni eljutását az összes, harcok által érintett területre, és ennek elfogadására azonnali hatállyal életbe léptetnek egy napi két órás humanitárius tűzszünetet, és hatékony mechanizmusok használatával összehangolják a napi békés órák időpontját, melybe a helyi szinteket is be kell vonni.
(4) Elősegíti a békét, és felgyorsítja a két oldalon bebörtönzöttek kicserélését, elsőbbséget biztosítva a sebezhető csoportok tagjainak, valamint a békés politikai tevékenységek során fogságba esetteket, meglelő csatornákon keresztül késedelem nélkül elérhetővé teszi azon helyek listáját, ahol ilyen személyeket tartanak fogva, azonnal megszervezi a megfelelő csatornákon keresztüli hozzáférést az ilyen jellegű helyszínekhez, azonnal válaszol az írásbeli információigénylésekre, ilyen emberek kiszabadulását, illetve a velük való kapcsolatfelvételt késedelem nélkül engedélyezi.
(5) Biztosítja az újságíróknak az ország területén történő szabad mozgást, és diszkriminációmentes vízumpolitikát léptet életbe.
(6) Megtűri a gyülekezés szabadságát és a jogi garanciák között a békés demonstrációhoz való jogot.

Annan lemondása, Brahini színre lépése[szerkesztés]

2012. augusztus 2-án Kofi Annan bejelentette, hogy augusztus 31-i hatállyal lemond az ENSZ és az Arab Liga által Szíriába küldött békéltető szerepéről. Annan arra hivatkozott, hogy a szír kormány nem lépteti életbe a hatpontos megállapodás előírásait, ezen felül a szír ellenzék egyre intenzívebben támad, és nincs összhang az Biztonsági Tanács tagjai között.[15] Oroszország és Szíria is sajnálatát fejezte ki Annan döntése miatt.[16]

2012. augusztus 17-én Lakhdar Brahimit nevezték ki az ENSZ és az Arab Liga különleges szíriai küldöttének.[17]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Syria unrest: Opposition seeks arms pledge. BBC News, 24 February 2012. Retrieved 26 October 2013.
  2. a b "Kofi Annan's six-point plan for Syria" Archiválva 2019. június 20-i dátummal a Wayback Machine-ben, Al Jazeera, 27 March 2012. Retrieved 26 October 2013.
  3. Syria’s armed opposition chiefs form military council to unite ranks Archiválva 2017. október 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, alarabiya, 24 March 2012. Retrieved 26 October 2013.
  4. a b "Text of Annan's six-point peace plan for Syria" Archiválva 2012. április 11-i dátummal a Wayback Machine-ben, Reuters, 4 April 2012. Retrieved 26 October 2013.
  5. a b Syrian leader accused of escalating attacks. The New York Times, 3 April 2012. Retrieved 26 October 2013.
  6. Fierce attacks across Syria leave 101 dead; Annan sets to address U.N. on crisis Archiválva 2012. április 16-i dátummal a Wayback Machine-ben, alarabiya, 4 April 2012. Retrieved 28 October 2013.
  7. a b Syria crisis: Turkey refugee surge amid escalation fear”, BBC News, 2012. április 6.  Retrieved 28 October 2013.
  8. a b c Syria: Caveat in cease-fire compliance. United Press International, 6 April 2012. Retrieved 26 October 2013.
  9. Security Council unanimously adopts Resolution 2042 (2012), authorizing Advance Team to monitor ceasefire in Syria, press release Security Council 14 April 2012. Retrieved 27 October 2013.
  10. UNSMIS Background. United Nations. (Hozzáférés: 2012. május 29.)
  11. UN leads global calls for action against violence in Syria. The Times of India, 2012. május 27.
  12. UN suspends Syria peace mission. BBC News. (Hozzáférés: 2012. június 16.)
  13. UN: Both sides in Syria are violating the truce”, CBS News , 2012. május 1. (Hozzáférés: 2013. október 26.) 
  14. a b Deadly violence flares in Syria as EU-Russia seek solutions Archiválva 2012. július 5-i dátummal a Wayback Machine-ben. Alarabiya, 4 June 2012. Retrieved 27 October 2013.
  15. Press conference by Kofi Annan, Joint Special Envoy for Syria Archiválva 2012. szeptember 18-i dátummal a Wayback Machine-ben, United Nations Office at Geneva, 2 August 2012. Retrieved 28 October 2013
  16. Annan quits as Syria peace envoy; … Archiválva 2017. október 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, alarabiya, 2 August 2012. Retrieved 27 October 2013.
  17. Gladstone, Rick. „Veteran Algerian Statesman to Succeed Annan as Special Syrian Envoy”, The New York Times , 2012. augusztus 17. (Hozzáférés: 2013. október 28.)