Koalíció a Köztársaság Megújítására – Szabadság és Remény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Koalíció a Köztársaság Megújítására – Szabadság és Remény

Nowa Nadzieja Logo.png
Adatok
Elnök Janusz Korwin-Mikke

Alapítva 2015. január 22.
Székház Varsó

Ideológia Konzervativizmus
Libertárius konzervativizmus
Euroszkepticizmus
Klasszikus liberalizmus
Politikai elhelyezkedés jobboldal
Parlamenti jelenlét Szejm:
5 / 460
EP-frakció Korábban: Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (2015-2019)
Weboldala

A Koalíció a Köztársaság Megújítására – Szabadság és Remény lengyelországi jobboldali pártot Janusz Korwin-Mikke alapította, mivel őt kizárták az Új Jobboldali Kongresszusból, mert Korwin-Mikke nem értett egyet az Új Jobboldali Kongresszus szélsőjobboldali irányvonalával. A párt euroszkeptikus és konzervatív jellegű, az Európai Unióból való kilépést tűzte ki céljául.

Janusz Korwin-Mikke részt vett a 2015-ös lengyelországi elnökválasztáson, de csak kevés szavazatot kapott.[1] A párt ideológiája a libertárius konzervativizmus, a klasszikus liberalizmus és az euroszkepticizmus. A 2015-ös lengyelországi parlamenti választáson nem jutott be a parlamentbe, mivel csak 4,70 százalékot kapott. A 2019-es országgyűlési választásokon a párt 6,81% -ot nyer a Konföderációnak nevezett szövetségi párt részeként, és a bevezetett 11 tag közül 5 csatlakozik a Korwin párthoz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Janusz Korwin-Mikke: Jeśli wygram będę silnym prezydentem, którego trzeba się bać [ZDJĘCIA+VIDEO]. Polskatimes.pl. [2016. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 21.)

Források[szerkesztés]