Kis Éva (geomorfológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kis Éva
Született1956. június 4. (67 éves)
Hódmezővásárhely
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (–1980)

SablonWikidataSegítség

Kis Éva (Hódmezővásárhely, 1956. június 4. –)[1] geomorfológus. A földrajztudományok kandidátusa (1994).

Életpályája[szerkesztés]

1980-ban diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem földrajz-német szakán. 1985-ben egyetemi doktor lett.

Tagságai[szerkesztés]

1996 óta a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja. 1996–2008 között Az International Union for Quaternary Research (INQUA) Magyar Nemzeti Bizottsága titkára volt. 1999-től a Magyar Földrajzi Társaság választmányi tagja. 2004-től Az International Association of Geomorphologists (IAG) Human Impacts on the Landscape munkacsoportjának tagja, valamint Az International Association of Geomorphologists (IAG) Carpatho-Balkan- Dinaric munkacsoportjának tagja. 2005 óta a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Földrajz II. Tudományos Bizottságának tagja. 2008 óta Az INQUA Magyar Nemzeti Bizottságának tagja. 2009 óta a Magyar Meteorológiai Társaság tagja.

Kutatási területe[szerkesztés]

1997–1998 között a globális klímaváltozások és környezet fejlődések rekonstrukcióit kutatta a mediterrán térségi és a Kárpát-medencebeli lösztípusszelvények korrelatív elemzése alapján. 2002–2005 között a Kárpát-medence déli (Dél-Magyarország, Bácska, Horvátország) és az ÉNY-Mediterrán térség löszeinek vizsgálatával foglalkozott és az Emilian (tengeri) -pencki (alpi) pleisztocén kronológiával. 2006–2011 között a negyedidőszaki szárazföldi- és mélytengeri üledékek korrelációját kutatta a Duna-menti löszök komplex sztratigráfiai vizsgálata alapján.

A természeti földrajz, geomorfológia, negyedidőszak kutatás a környezet- és őskörnyezet-változások (ősdomborzat, őséghajlat, ősvízrajz) kutatása löszfeltárások vizsgálata alapján, negyedidőszaki üledékek rétegtani és kortani értékelése, a pleisztocén periglaciális folyamatok hatására végbement domborzatformálódás és üledékképződés, mérnökgeomorfológia, geomorfológiai- és mérnökgeomorfológiai térképezés, a folyók felszínformáló tevékenységének vizsgálata, árterek geomorfológiája, domborzatminősítés, környezetvédelem, alkalmazott- és antropogén geomorfológia, kis- és nagyberuházások környezeti hatásvizsgálata (geomorfológiai, hidrológiai, geo- ökológiai és gazdaságföldrajzi vizsgálatok a végleges elhelyezés és a beruházás beindítása céljából), geomorfológiai tervezés, a jelenkori felszínfejlődésből származó biztonsági veszélyforrások feltárása.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Adatai a Petőfi Irodalmi Múzeum katalógusában

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Tóth József-Trócsányi András: Ki kicsoda a magyar geográfiában? Pécs, Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete, 2001.
  • Ki kicsoda. A Magyar Tudományos Akadémia intézeteinek és támogatott kutatóhelyeinek kutatói. Szerkesztette: Haraszthy Ágnes és Tolnai Márton. Budapest, MTA Kutatás- és Szervezetelemző Intézet, 1992.
  • Révai új lexikona XI. (Kad–Kla). Főszerk. Kollega Tarsoly István. Szekszárd: Babits. 2002. ISBN 963-927-294-9