Kirpen-szigeti ütközet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kirpen-szigeti ütközet
Az orosz Gyerzkij romboló a Fekete-tengeren
Az orosz Gyerzkij romboló a Fekete-tengeren

KonfliktusElső világháború
Időpont1915. december 10.
HelyszínFekete-tenger
Eredményorosz győzelem
Szemben álló felek
Oszmán Birodalom Orosz Birodalom
Szemben álló erők
2 ágyúnaszád
3 romboló
Veszteségek
2 ágyúnaszád elsüllyedtnincs

A Kirpen-szigeti ütközet egy kisebb tengeri összecsapás volt a Fekete-tengeren az első világháborúban. Előzménye volt hogy 1915. november 29-én a német UC 13 jelű tengeralattjáró öt orosz kereskedelmi hajót észlelt és kezdett el követni, majd a Szangariosz-folyó torkolatánál a rossz időben zátonyra futott.[1] Wilhelm Souchon tengernagy, a török flotta német parancsnoka útnak indította a Taşköprü és a Yozgat ágyúnaszádokat a bajba került tengeralattjáró kimentésére. Három orosz Gyerzkij-osztályú romboló, a Gyerzkij, a Gnyevnij és a Beszpokojnij azonban 1915. december 10-én összetalálkozott a két ágyúnaszáddal és a kialakuló küzdelemben hamar elsüllyesztették őket a Kirpen-sziget (Kefken-sziget) közelében.[1][2]

Hadrend[szerkesztés]

Török hajók

Orosz hajók

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Halpern, Paul G., A Naval History of World War I, Routledge New York (1994), ISBN 1-85728-498-4, p. 237.
  2. Bernd Langensiepen, Ahmet Güleryüz, The Ottoman Steam Navy, 1828-1923, Naval Institute Press, Annapolis, Maryland, 1995, ISBN 1-55750-659-0, pp. 163-164.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Battle of Kirpen Island című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.