Királypapagáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Királypapagáj
Királypapagáj (Alisterus scapularis)
Királypapagáj
(Alisterus scapularis)
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
IUCN3.1[1]
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Család: Papagájfélék (Psittacidae)
Alcsalád: Nemespapagáj-formák (Psittaculinae)
Nemzetség: Polytelini
Nem: Alisterus
Faj: A. scapularis
Tudományos név
Alisterus scapularis
(Lichtenstein, 1818)
Elterjedés
Elterjedése (vörössel ahol egész évben megtalálható).Elterjedése (vörössel ahol egész évben megtalálható).
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Királypapagáj témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Királypapagáj témájú médiaállományokat és Királypapagáj témájú kategóriát.

A királypapagáj vagy más néven ausztrál király papagáj (Alisterus scapularis) egy kelet Ausztráliában őshonos faj. Megtalálható a kontinens keleti részén lévő, nedves és sűrűn erdős hegyvidékekben, köztük az eukaliptusz fával benőtt területeken, valamint a szubtrópusi és a mérsékelt övi esőerdők közvetlen szomszédságában. Gyümölcsökkel, magokkal vagy kis rovarokkal táplálkozik.

Taxonómiája[szerkesztés]

Az ausztrál királypapagájt először a német természettudós, Martin Lichtenstein írta le 1818-ban. A faj az Alisterus nembe tartozik, amelynek mindhárom tagja ismert királypapagáj. Két alfaja ismeretes,[2] amelyek méretükben különböznek:[3]

 • Királypapagáj (Alisterus scapularis) Lichtenstein, 1818
  • Alisterus scapularis minor Mathews, 1911
  • Alisterus scapularis scapularis Lichtenstein, 1816


Fiatal példány.

Leírása[szerkesztés]

Mindkét nem (hím és tojó) tagjai körülbelül azonosak, 43 cm (17 in) hosszúak, beleértve a hosszú széles farkat is. A felnőtt hím feje, melle, és alsó testtájai pirosak; a nyaka hátsó részén kék sáv található, a fenti piros és a lenti zöld közt; a szárnyai zöldek, és mindegyik vállán egy halványzöld sáv látható; a farka zöld, a fara pedig kék. A hím felső állkapcsa vöröses-narancssárga, fekete csúccsal; alsó állkapcsa narancssárga alapon fekete; valamint írisze sárga. A nőstény tollazata sokban különbözik a hímétől; zöld a feje és a mellkasa, szürke a csőre; a halvány váll-sáv kicsi vagy teljesen hiányzik. Mindkét nem fiataljai barna íriszűek és sárgás csőrrel rendelkeznek; egyebekben a nőstényre hasonlítanak.

Két alfaja van; az A. s. minor a faj elterjedési területének északi határán lelhető fel. A nevezett másik alfajhoz hasonló, csak kisebb;[3] testhossza általában 5 centiméterrel (2 in) rövidebb.

Azon ritka egyedek tollazata, amelyek melanin hiányos területen élnek, narancssárgától sárga színig terjed.[4] Egy ilyen madár jelentősen eltérő kinézettel bír, mint a sokkal gyakoribb vörös és zöld fajta.

Elterjedése és élőhelye[szerkesztés]

Királypapagáj nőstény.

Az ausztrál királypapagáj élőhelye észak- és közép-Queenslandtól dél-Victoriáig terjed. Gyakran látni őket kis csoportokban, különböző rozellapapagáj fajok társaságában. A szokásos keleti élőhelyüktől távolabb is megtalálhatóak. A tél alatt Canberrában; Sydney északi partjain, és nyugati külvárosaiban; valamint Carnarvon Gorge-ban, közép-Queenslandben.

Tenyésztése[szerkesztés]

A natív Ausztráliában, a királypapagájt bizonyos esetekben madárházakban tenyésztik; valamint nyugodt és viszonylag csendes háztartások háziállataként tartják. Ausztrálián kívül viszonylag ismeretlenek. Mint háziállat, csak korlátozott "beszélő" képességgel rendelkezik, általában nem kell sokat gondozni, de mégis könnyen kötődik az emberhez és nagyon odaadó tud lenni. A vadonban élő példányok várható élettartama nem ismert, de néhány háziállat már a 25 éves kort is elérte.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Királypapagáj témájú médiaállományokat.
Wikifajok
A Wikifajok tartalmaz Királypapagáj témájú rendszertani információt.

Források[szerkesztés]

 1. BirdLife International: 'Alisterus scapularis'. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. (Hozzáférés: 2012. július 16.)
 2. Zoological Nomenclature Resource: Psittaciformes (Version 9.024). www.zoonomen.net, 2009. május 30.
 3. ^ a b Forshaw (2006). plate 49.
 4. Simpson & Day, p142.
 • Australian Parrots, by Forshaw, Joseph M., Illustrated by Cooper, William T., 2002, Third (revised) Edition, Alexander Editions, ISBN 0958121206
 • Photographic Field Guide Birds of Australia (second edition); ISBN 1876334789.
 • Forshaw, Joseph M.. Parrots of the World; an Identification Guide, Illustrated by Frank Knight, Princeton University Press (2006). ISBN 0-691-09251-6 
 • Simpson & Day. A Field Guide to the Birds of Australia, 7th Edition. Penguin (2004). ISBN 0-670-04180-7 

Ez a szócikk részben vagy egészben az Australian King Parrot című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.