Khan Akadémia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Salman Khan előadást tart a TED-en, 2011-ben

A Khan Akadémia (Khan Academy) egy nonprofit oktatási szervezet és honlap, amelyet 2006-ban hozott létre Salman Khan, egy bangladesi-indiai-egyesült államokbeli gyökerű pedagógus. Salman Khan végzettségeit az MIT és a Harvard Business School egyetemeken szerezte. A honlap, melynek kimondott célja, hogy „bárkit, bárhol kiváló minőségű oktatásban részesítsen”, közvetlen kapcsolaton keresztül térítésmentes hozzáférést nyújt a YouTube weblapon tárolt több mint 3600 angol nyelvű video-kiselőadáshoz. Az előadások felölelik a matematika, történelem, egészségügy és orvostudomány, pénzügy, fizika, kémia, biológia, csillagászat, közgazdaságtan, kozmológia, szerves kémia, az Amerikai Egyesült Államok állampolgári ismeretei, művészettörténet, makroökonómia, mikroökonómia és számítástechnika széles területeit. 2012 szeptemberében indult a Khan Akadémia számítástechnikai modulja. A mai napig a Khan Akadémia már több mint 200 millió órát adott.

A Khan Akadémia története[szerkesztés]

A szervezet alapítója, Salman Khan, New Orleansban (Louisiana Állam, Amerikai Egyesült Államok) született. Édesapja Bangladesből (Barisal), édesanyja Indiából (Kalkutta) származik. Miután három diplomát szerzett az MIT egyetemen (BS okleveles matematikus és villamosmérnök, MS okleveles informatikus), a Harvard Business School-ban folytatta tanulmányait, ahol MBA fokozatot szerzett. 2004 vége felé Khan a Yahoo!' Doodle notesz alkalmazás segítségével kezdte tanítani matematikára unokahúgát, Nadiát. Amikor rokonai és barátai hasonló segítséget kértek tőle, célszerűbbnek látta egyéni óráit a YouTube portálon keresztül közzétenni. Az órák népszerűsége és a hálás diákok elismerései annyira felbátorították, hogy 2009-ben felmondta pénzügyi elemzői munkáját a Connective Capital Management befektetési alapnál, és azóta a Khan Academy (Khan Akadémia) néven ismertté vált óráinak szenteli minden idejét.

Finanszírozás[szerkesztés]

A projekt adományokból tartja fenn magát. A Khan Akadémia egy nem nyereségközpontú szervezet, amely jelentős támogatást kap a Bill & Melinda Gates Foundation alapítványtól, a Google cégtől, és sok más magánszemélytől és szervezettől, akik tíz- és százezer dollár nagyságrendű adományokkal támogatják Khan Akadémiát. A honlap hirdetéseiből is származott bevétel egészen 2010-ig, amikor a Khan Akadémia a hirdetések lemondása mellett döntött.

Látogatottság, idegen nyelvű változatok[szerkesztés]

Az előadások látogatottsága tekintetében a Khan Akadémia túlszárnyalta az MIT OpenCourseWare (OCW) csatornáját. 2012 óta a Khan Akadémiának idegen nyelvű kiadásai is léteznek. A Khan Akadémia támogatást kap az Amara önkénteseitől, így lendületesen halad az előadások fordítása indonéz, német, spanyol, francia, olasz, szuahéli, norvég, kínai, hindi, bengáli, párszi, lengyel, cseh, szlovák és egyéb nyelvekre.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Khan Academy című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Commons:Category:Khan Academy
A Wikimédia Commons tartalmaz Khan Akadémia témájú médiaállományokat.