Kereszténydemokrata és Flamand

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christen-Democratisch en Vlaams
Keresztyéndemokrata és Flamand

Adatok
Elnök Wouter Beke
Elnökhelyettes Cindy Franssen
Alelnök Griet Smaers

Alapítva 2001
Székház Wetstraat 89
1040 Brüsszel

Ideológia Kereszténydemokrácia
Politikai elhelyezkedés Centrista
Parlamenti jelenlét Képviselőház (flamand mandátumok) :
18 / 87
Szenátus (flamand mandátumok) :
8 / 35
Flamand Parlament  :
27 / 124
Brüsszel fővárosi régió parlamentje:
2 / 17
Nemzetközi szövetségek Közép Demokrata Internacionálé, Európai Néppárt
EP-frakció Európai Néppárt (Kereszténydemokraták)
Hivatalos színei Narancssárga
Weboldala

A Kereszténydemokrata és Flamand (hollandul: Christen-Democratisch en Vlaams, rövidítve: CD&V) párt a belgiumi flamand közösség egyik politikai pártja, korábbi nevén Keresztény Néppárt (Christelijke Volkspartij, CVP). A párt konzervatív, kereszténydemokrata és flamand nacionalista politikai elveket vall. Szoros kapcsolat fűzi mind a keresztény szakszervezetekhez (ACV), mind a flamand farmerek szervezetéhez.

A 2007-es belga országos választások eredményeként az ország legnagyobb politikai pártja, de egyedül nem volt képest kormányt alakítani. Jelenleg a CD&V koalíciós kormányt alkotva kormányoz, Herman Van Rompuy (korábbi pártelnök) vezetésével.

2008. december 19-én Yves Leterme (CD&V) korábbi miniszterelnök felajánlotta a lemondását II. Albert belga királynak. Az új kormány, Van Rompuy vezetésével, 2008. december 30-án tette le hivatali esküjét.

A párt története[szerkesztés]

A párt csak 2001-ben vette fel jelenlegi nevét, de története visszanyúlik a Belgium függetlenségének kikiáltása után létrehozott katolikus párthoz. A Belga Katolikus Párt sokáig az ország meghatározó politikai csoportosulása volt a liberális párt mellett. 1945-ben alakult meg a katolikus párt utódja, a Keresztény Néppárt - Keresztényszocialista Párt (Christelijke Volkspartij-Parti Social Chrétien, CVP-PSC). 1968-ban ez a párt nyelvi-regionális alapon felbomlott: a vallon régióban a francia nyelvű Keresztényszocialista Párt (Parti Social Chrétien, PSC), míg a flamand régióban a holland nyelvű Keresztény Néppárt (Christelijke Volkspartij, CVP) jött létre. A PSC jelenlegi elnevezése Humanista Demokratikus Közép (Centre démocrate humaniste, cdH), míg a CVP 2001-ben felvette jelenlegi nevét. A párt jelenlegi elnöke Marianne Thyssen.

Megalakulása után a CD&V szinte folyamatosan kormányzott, egészen 1999-ig. Az 1999-es belga választások eredményeként Guy Verhofstadt alakíthatott kormányt a Flamand Szabaddemokrata (Vlaamse Liberalen en Democraten, VLD) párt élén, a szocialistákkal és a zöldekkel koalícióban. A CD&V vezette Verhofstadt kormányának ellenzékét.

A 2003-as szövetségi választásokon a párt a várakozásokkal ellentétben rosszul szerepelt, és csak második helyre került a VLD mögött. A párt korábbi vidéki támogatóinak nagy része ekkor már a nacionalista Vlaams Blok szavazótáborát gyarapította. A választások eredményeként a flamand szabaddemokraták tovább kormányozhattak, bár a koalícióból kimaradtak a szintén rosszul szereplő zöldek.

2004. június 13-án flamand regionális és Európai Parlamenti választásokat tartottak, amelyet az Yves Leterme által vezetett CD&V nyert, részben a nacionalista Új Flamand Szövetséggel (Nieuw-Vlaamse Alliantie, N-VA) kötött választási koalíciónak köszönhetően. 2004. július 20-án Leterme bemutatta a flamand régió új kormányát, amely a CD&V/N-VA, VLD és az SP.A-Spirit (szocialista párt) képviselőiből állt.

2007-es választások[szerkesztés]

A 2007-es szövetségi választásokon Leterme vezette a párt listáját és vezetésével a CD&V/N-VA választási győzelmet aratott: összesen 30 képviselői helyet szerzett meg a 150 fős belga képviselőházban, míg 9 helyet a 40 fős szenátusban. Mivel azonban az abszolút többséget nem tudták megszerezni, a kormányalakítási tárgyalások jelentősen elhúzódtak és többször megakadtak, ezért csak 2008. március 20-án lépett hivatalba a Leterme által vezetett belga kormány.

2008. december 19-én Leterme bejelentette lemondását, mivel ő és igazságügyminisztere állítólag megkísérelték befolyásolni a Fortis belga bank eladásával kapcsolatban indított bírósági pert. Leterme utóda Herman Van Rompuy, aki 2008. december 30-án tette le hivatali esküjét.

A párt elnökei[szerkesztés]

CVP/PSC (1945–1968)

CVP (1968–1999)

CD&V (2001–)

1968-ig a lista az egyesült CVP/PSC párt flamand elnökének nevét adja meg. A párt 2001. szeptember 29-én változtatta meg nevét CVP-ről CD&V-re.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1999–2004: Van CVP naar CD&V. [2008. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 8.)

Források[szerkesztés]

  • Th. Luykx and M. Platel: Politieke geschiedenis van België, 2 vol., Kluwer, 1985
  • E. Witte, J. Craeybeckx en A. Meynen: Politieke geschiedenis van België, Standaard, 1997

Külső hivatkozások[szerkesztés]