Ugrás a tartalomhoz

Szocialista Párt (Belgium)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Parti Socialiste (Belgium) szócikkből átirányítva)
Szocialista Párt
Parti socialiste

Adatok
ElnökElio Di Rupo
ElnökhelyettesChristie Morreale, Philippe Moureaux, Maurice Bayenet
FrakcióvezetőPhilippe Mahoux

Alapítva1978
ElődpártBelga Szocialista Párt
Székház13 boulevard de l'Empereur, Brüsszel

Ideológiaszocializmus
szociáldemokrácia
Politikai elhelyezkedésbaloldal
Parlamenti jelenlétKépviselőház (francia mandátumok):
16 / 61
Szenátus (francia mandátumok):
7 / 24
Vallon parlament:
19 / 75
EP-frakcióEurópai Szocialisták Pártja (PES)
Hivatalos színeipiros
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szocialista Párt
Parti socialiste
témájú médiaállományokat.
A PS titkárságának épülete Brüsszelben

A Szocialista Párt (Parti socialiste) belga politikai párt, amely a francia nyelvterületen, azaz Vallóniában és Brüsszelben aktív. A párt 1978-ban alakult a korábban egységes Belga Szocialista Párt felbomlásával, ekkor alakult meg a flamand nyelvű szocialista párt, amely 1980-ig megtartotta a "Belgische Socialistische Partij" elnevezést. A párt jelenlegi elnöke Elio Di Rupo vallon politikus. A párt képviselői részt vesznek a belga parlament, a vallon parlament, a francia közösség parlamentje és a brüsszeli parlament munkájában. A német nyelvi közösségben (amely a vallon régió része) Sozialistische Partei néven működik testvérpártja.

A PS ideológiailag kevert irányvonalat képvisel, részben a régimódi szocialista gazdaságirányításra és szociális politikákra épülve, amelyet Elio di Rupo pártelnöksége óta a modern szociáldemokrácia köntösébe csomagolva igyekeznek eladni a választóknak. A pártot, illetve tagjait számos bűncselekménnyel és politikai botránnyal hozták összefüggésbe, legtöbbször a vád korrupció és megvesztegetés, valamint csalás (pl. André Cools meggyilkolása, az Agusta-botrány, a Dassault-ügy, a Carolorégienne-ügy és az ICDI-ügy. Charleroi város szocialista többégű vezetése is nagyszabású korrupciós botrányba keveredett, amely részben oka volt a rossz 2007-es választási eredményeknek.

Tisztségviselők[szerkesztés]

A párt elnökei[szerkesztés]

Fontosabb politikusok[szerkesztés]

Választási eredményei[szerkesztés]

Szinte megalakulása óta a PS a legnagyobb párt Belgium francia nyelterületén. A 2003-as szövetségi választásokon 36,4%-os eredményt ért el, azonban a 2007-es választásokon a Mouvement Réformateur (MR) átvette a vezetést, részben a Charleroi város vezetése körül kitört korrupciós botrányok miatt (ld. 2007-es belga választások).

A gyenge választási eredmények ellenére is a PS rendszeresen részt veszt a szövetségi, regionális és helyi önkormányzatokban, mivel a rendkívül széttagolt belga politikai életben továbbra is jelentős pártnak számítanak. 1999 óta a PS folyamatosan vezető helyen van öt testületben: a francia közösség kormányában, a vallon regionális kormányban, a brüsszeli régió kormányában, a COCOF-ban (amely a brüsszeli régió része), valamint a német nyelvi közösség kormányában.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Th. Luykx and M. Platel: Politieke geschiedenis van België, 2 vol., Kluwer, 1985
  • E. Witte, J. Craeybeckx en A. Meynen: Politieke geschiedenis van België, Standaard, 1997

Külső hivatkozások[szerkesztés]