Parti Socialiste (Belgium)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Parti Socialiste

Adatok
ElnökElio Di Rupo
ElnökhelyettesChristie Morreale, Philippe Moureaux, Maurice Bayenet
FrakcióvezetőPhilippe Mahoux

Alapítva1978
ElődpártBelga Szocialista Párt
Székház13 boulevard de l'Empereur, Brüsszel

Ideológiaszocialista szociáldemokrata
Politikai elhelyezkedésbal
EP-frakcióEurópai Szocialisták Pártja (PES)
Hivatalos színeipiros
Weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Parti Socialiste témájú médiaállományokat.
A PS titkárságának épülete Brüsszelben

A Parti Socialiste belga politikai párt, amely a francia nyelvterületen, azaz Vallóniában és Brüsszelben aktív. A párt 1978-ban alakult a korábban egységes Belga Szocialista Párt felbomlásával, ekkor alakult meg a flamand nyelvű szocialista párt, amely 1980-ig megtartotta a "Belgische Socialistische Partij" elnevezést. A párt jelenlegi elnöke Elio Di Rupo vallon politikus. A párt képviselői részt vesznek a belga parlament, a vallon parlament, a francia közösség parlamentje és a brüsszeli parlament munkájában. A német nyelvi közösségben (amely a vallon régió része) Sozialistische Partei néven működik testvérpártja.

A PS ideológiailag kevert irányvonalat képvisel, részben a régimódi szocialista gazdaságirányításra és szociális politikákra épülve, amelyet Elio di Rupo pártelnöksége óta a modern szociáldemokrácia köntösébe csomagolva igyekeznek eladni a választóknak. A pártot, illetve tagjait számos bűncselekménnyel és politikai botránnyal hozták összefüggésbe, legtöbbször a vád korrupció és megvesztegetés, valamint csalás (pl. André Cools meggyilkolása, az Agusta-botrány, a Dassault-ügy, a Carolorégienne-ügy és az ICDI-ügy. Charleroi város szocialista többégű vezetése is nagyszabású korrupciós botrányba keveredett, amely részben oka volt a rossz 2007-es választási eredményeknek.

Tisztségviselők[szerkesztés]

A párt elnökei[szerkesztés]

Fontosabb politikusok[szerkesztés]

Választási eredményei[szerkesztés]

Szinte megalakulása óta a PS a legnagyobb párt Belgium francia nyelterületén. A 2003-as szövetségi választásokon 36,4%-os eredményt ért el, azonban a 2007-es választásokon a Mouvement Réformateur (MR) átvette a vezetést, részben a Charleroi város vezetése körül kitört korrupciós botrányok miatt (ld. 2007-es belga választások).

A gyenge választási eredmények ellenére is a PS rendszeresen részt veszt a szövetségi, regionális és helyi önkormányzatokban, mivel a rendkívül széttagolt belga politikai életben továbbra is jelentős pártnak számítanak. 1999 óta a PS folyamatosan vezető helyen van öt testületben: a francia közösség kormányában, a vallon regionális kormányban, a brüsszeli régió kormányában, a COCOF-ban (amely a brüsszeli régió része), valamint a német nyelvi közösség kormányában.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Th. Luykx and M. Platel: Politieke geschiedenis van België, 2 vol., Kluwer, 1985
  • E. Witte, J. Craeybeckx en A. Meynen: Politieke geschiedenis van België, Standaard, 1997

Külső hivatkozások[szerkesztés]