Ugrás a tartalomhoz

Kemény–Bánffy-kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kemény–Bánffy-kastély
A kastély keleti része
A kastély keleti része
Ország Románia
TelepülésAranyosgerend
Épült16. század
ÉpíttetőGerendi család
Stílusbarokk
Rekonstrukciók évei17. század
LMI-kódCJ-II-m-B-07697
Elhelyezkedése
Kemény–Bánffy-kastély (Románia)
Kemény–Bánffy-kastély
Kemény–Bánffy-kastély
Pozíció Románia térképén
é. sz. 46° 28′ 24″, k. h. 23° 57′ 06″Koordináták: é. sz. 46° 28′ 24″, k. h. 23° 57′ 06″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kemény–Bánffy-kastély témájú médiaállományokat.

Az aranyosgerendi Kemény–Bánffy-kastély a település református templomának a közelében és az Aranyos partján található. A romániai műemlékek jegyzékében a CJ-II-m-B-07697 sorszámon szerepel.

Története[szerkesztés]

A falu első kastélya az igen festői hangulatú Aranyos folyó menti dombra épült a 16. században a Gerendi család számára. E vidék ősidőktől a Gerendi családhoz tartozhatott, miután Gerendi Miklósnak Gerendkeresztúrt és Örkét a IV. László 1289-ben.[1] Az Erdélyi Fejedelemség első éveiben még mindig a család birtokolta a Zápolya alatt az osztrákokkal tartó Gerendi Miklós püspök birtokát,[2] hol Ferdinánd részére gyűlést tartott. 1589-ben Báthory Zsigmond Gerendi János törökpártisága miatt Gerendet és Egerbegyet Jósika Istvánnak és nejének Füzi Borbálának adományozta. 1647-ben I. Rákóczi György a gerendi birtokot és a kastélyt Kemény Jánosnak adományozta.

Az idők folyamán a Kun, Zichy, Bánffy család birtoka volt. A két világháború alatt a kastély súlyosan megrongálódott, különösen 1918 és 1919 között. 1949-ben államosították, majd a mezőgazdasági szövetkezet működött az épületben, a melléképületek nagy részét lerombolták. 1990-ben a Bánffy család visszakapta a kastélyt és az aranyosgerendi telkeket, 2003-ban Bánffy István báró teljes vagyonát a Bánffy Kastély Egyesületnek adományozta. A kastély melletti épületben árva gyermekeket helyeztek el, maga a kastély rossz állapotban van.

Képek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Fejér, Cod. Diploma V. III. 457.
  2. J. Kemény, App. Diploma XVIII.

Források[szerkesztés]