Kellermayer Miklós (biofizikus, 1964)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kellermayer Miklós
Született 1964. július 17. (58 éves)
Pécs[1]
Állampolgársága magyar
SzüleiKellermayer Miklós
Foglalkozása
Tisztsége dékán (2019–, SE Általános Orvostudományi Kar)
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Ifj. Prof. Dr. Kellermayer Miklós (teljes nevén Kellermayer Miklós Sándor Zoltán; Pécs, 1964. július 17. –) magyar orvos, biofizikus.

A Semmelweis Egyetem professzora, az Általános Orvostudományi Kar dékánja (2019–), a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet igazgatója (2008–), a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Academia Europaea tagja. Kellermayer Miklós sejtkutató fia.

Tudományos munkássága[szerkesztés]

1982-ben érettségizett a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban. Orvosi diplomáját 1988-ban szerezte meg a Pécsi Orvostudományi Egyetemen (jelenleg PTE-ÁOK). Szakterülete a molekuláris biofizika, izom-biofizika és nano-biotechnológia, fő kutatási területei közé tartozik a biomolekuláris rugalmasság, az egyedi molekula manipuláció, valamint a motorfehérjék vizsgálata. A Washington State University posztdoktori ösztöndíjasaként 1995-ben építette az első lézercsipeszét, és kutatócsoportjával az elsők között volt, aki a lézernyaláb segítségével meg tudott fogni és kigombolyítani egyetlen fehérjemolekulát, nevezetesen a titint, megvizsgálva rugalmasságát. Kutatásaiban fontos terület a szívizom ritmikus összehúzódásában is szerepet játszó titin és mutációinak vizsgálata. [2]

2022 márciusában – az egyedi molekulamódszerek fejlesztése és alkalmazása vonatkozásában, valamint a nanobiotechnológia területén folytatott kutatói és oktatói munkája elismeréseként – Áder János államfőtől megkapta a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést.[3]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2022. június 8.)
  2. Az Academia Europaea tagja lett Dr. Kellermayer Miklós és Dr. Győrffy Balázs
  3. Kitüntetés adományozásáról szóló 78/2022. (III. 21.) KE határozat. In.: Magyar Közlöny. 2022. évi 54. szám, 1817. oldal (2021. március 21., hétfő)

Külső hivatkozások[szerkesztés]