Kazahsztáni németek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kazahsztáni németek
Teljes lélekszám
176 108[1] (2020)
Régiók
Asztana és Öszkemen
Nyelvek
orosz, kazak, német
Vallások
keresztény (elsősorban protestáns, kevés római katolikus)
Rokon népcsoportok
volgai németek, oroszországi németek, kirgizisztáni németek

A kazahsztáni németek kisebbségi nép Kazahsztánban, a teljes népesség 1%-át tette ki 2020-ban.[1] Leginkább az ország északkeleti részén élnek, Asztana és Öszkemen környéki városi lakosok.[2] A Szovjetunió felbomlásakor közel egy milliónyian voltak, de azóta kivándoroltak, többnyire Németországba vagy Oroszországba. Számuk jelentősen csökkent 1989 és 2009 között, de 2015-ben enyhe növekedést mutatott, első ízben a Szovjetunió felbomlása óta.

Történet[szerkesztés]

1895-ben már megjelentek az első német települések Akmolinszk környékén: a volgai németek áttelepülését az 1889-es és 1891-es rossz termés váltotta ki.[3] A mai kazahsztáni németek elődeit a Volgai Német Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság 1941. augusztus 28-i feloszlatása után a Szovjetunió belügyminisztériuma rendeletére telepítették át, és eltiltották őket bizonyos foglalkozásoktól. Az 1950-es évek közepéig kötelesek voltak a parancsnokságon jelentkezni. 1941 és 1945 között számos kazahsztáni németet lágerekbe irányítottak kényszermunkára. A kitelepített volgai németek, a többi kitelepített nemzetiséghez hasonlóan, ki volt téve a kulturális asszimilációnak.

1972-ben több mint 3500 oroszországi német petíciót küldött Moszkvába, kérve egy autonóm köztársaság újbóli létrehozását a Volga vidékén. A kormány bizottságot állított fel a kérdés vizsgálatára. A bizottság 1976-ban egyetértett egy autonóm terület létrehozásával Kazahsztán északi részén, Jerejmentau(wd) központtal, Celinográdtól 140 kilométerre. A terület részben szűzföldön helyezkedett volna el. A kormány javaslata nagy ellenkezést szült Kazahsztánban, még nyilvános tiltakozásra is sor került, ami ritkaságnak számított a Szovjetunióban. A helyi kommunista pártvezetők szintén ellenezték a tervet. Az ötletből, amelyet még az oroszországi németek sem támogattak, mert ők kizárólag a Volgai Köztársaság helyreállítását tudták elképzelni,[4] végül is semmi sem valósult meg.

Az 1989-es népszámlálás szerint 957 518 német származású állampolgár élt Kazahsztánban, ami a lakosság 5,8%-át tette ki. Ez több volt, mint Oroszország német származású lakossága (841 295 fő), beleértve Szibériát is.[5]

Az 1980-as évek vége felé a kazahsztáni németek többsége kivándorolt Németországba.[5] Csak kevesen próbáltak szerencsét Oroszországban, az Altaji határterület Német nemzetiségi járásában és az Omszki terület Azovói német nemzetiségi járásában, vagy pedig a Kalinyingrádi területen, az egykori Kelet-Poroszországban.

A legtöbb kazahsztáni német csak oroszul beszél.[6][7] Történelmileg legtöbben protestáns keresztények voltak, de létezett egy római katolikus kisebbség is, néhányan pedig áttértek ortodox hitre. A legtöbb kazahsztáni német az északi régióban él.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Численность населения Республики Казахстан по отдельным этносам на начало 2020 года. www.stat.gov.kz (Hozzáférés: 2020. május 3.) arch
  2. Assessment for Germans in Kazakhstan. www.mar.umd.edu (Hozzáférés: 2021. május 3.)
  3. Viktor Krieger: Deutsche Präsenz in Kasachstan zur Zarenzeit. München: Osteuropa-Institut. 1993. 12–13. o.  
  4. Ulrich Merten: Voices from the Gulag: the Oppression of the German Minority in the Soviet Union. Lincoln, Nebraska: American Historical Society of Germans from Russia. 2015. 279., 280., 285. o. ISBN 978-0-692-60337-6  
  5. a b Kazakhstan: Special report on ethnic Germans. The New Humanitarian, (2005. február 1.)
  6. Sabine Hoscislawski: Junge Kasachstandeutsche: Zwischen Dirndl und Beschbarmak. Deutsche Allgemeine Zeitung, (2018. június 15.)
  7. Bhavna Dave: Minorities and Participation in Public Life: Kazakhstan. www2.ohchr.org (Hozzáférés: 2021. május 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kazakhstan Germans című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kasachstandeutsche című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.