Kaukázusi nyírfajd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaukázusi nyírfajd
Természetvédelmi státusz
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Tyúkalakúak (Galliformes)
Család: Fácánfélék (Phasianidae)
Alcsalád: Fácánformák (Phasianinae)
Nemzetség: Tetraonini
Nem: Lyrurus
Faj: L. mlokosiewiczi
Tudományos név
Lyrurus mlokosiewiczi
(Taczanowski, 1875)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kaukázusi nyírfajd témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kaukázusi nyírfajd témájú kategóriát.

A kaukázusi nyírfajd (Lyrurus mlokosiewiczii) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj.[1][2]

Rendszerezése[szerkesztés]

A fajt Wladyslaw Taczanowski írta le 1863-ban, a Tetrao nembe Tetrao mlokosiewiczi néven.[3] A tudományos faji nevét Ludwik Mlokosiewicz lengyel zoológusról kapta.

Előfordulása[szerkesztés]

Délkelet-Európa nagyon déli peremén és a környező régiókban honos. Közigazgatásilag olyan országok területén található meg, mint Oroszország, Grúzia, Örményország, Azerbajdzsán és Törökország.

Természetes élőhelyei a szubtrópusi és trópusi mérsékelt övi erdők és füves puszták. Állandó, nem vonuló faj.[4]

Megjelenése[szerkesztés]

A kakas hossza 50-55 cm, ezzel nagyobb testű, mint a 37–42 cm hosszúságú tyúk. A kakas nagyon jellegzetes, a vörös szemöldöktől eltekintve teljesen fekete a tollruhát visel, valamint farktollai mélyen villás alakúak. A tyúk tollazata szürke, hívása rikító.[5]

Egy oroszországi egyed.

Szaporodása[szerkesztés]

Májustól júniusig a kakasok csoportos dürgést adnak elő. Ellentétben a közönséges nyírfajddal, a kaukázusi nyírfajd dürgése néma, de a kakas szárnyai vékony fütyülés kíséretében lobognak, miközben ugrik és megfordul a levegőben, illetve a szárny alatti fehér tollai rövid ideig látszanak.[5] A tyúk legfeljebb 10 tojást rak le egy földi kaparásban és minden felelősséget elvállal a költés és a csibék felnevelése terén.

Természetvédelmi állapota[szerkesztés]

A kaukázusi nyírfajd talán a legkevésbé tanulmányozott fajdfaj és korábban a Természetvédelmi Világszövetség adathiányosnak minősítette.[4] Az újabb kutatások azt mutatják, hogy állománya bizonyos mértékig csökkenőben van és ennek következtében 2008-tól mérsékelten fenyegetett fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vöröslistáján.[6] A 2010-es becslések szerint 30–63 ezer található a fajból.[7][8] A természetvédelmi erőfeszítések közül szerepel az ökoturizmus ösztönzése, a madárfaj és élőhelyének ismertségének a növelése. [9]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Jboyd.net rendszerbesorolása. (Hozzáférés: 2020. szeptember 16.)
  2. A taxon adatlapja az ITIS adatbázisában. Integrated Taxonomic Information System. (Hozzáférés: 2020. szeptember 16.)
  3. Avibase. (Hozzáférés: 2020. szeptember 16.)
  4. a b A faj adatlapja a BirdLife International oldalán. (Hozzáférés: 2020. szeptember 16.)
  5. a b Madge et al. (2002)
  6. BLI (2008)
  7. (2003) „How much do we know about the Caucasian Black Grouse Tetrao mlokosiewiczi”. Sandgrouse 25 (1), 33–40. o.  
  8. (2010) „Combining radio-telemetry and random observations to model the habitat of Near Threatened Caucasian grouse Tetrao mlokosiewiczi”. Oryx 44 (4), 491–500. o. DOI:10.1017/S0030605310000979.  
  9. Doga Dernegi Caucasian Black Grouse Project. [2008. november 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 29.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Caucasian Grouse című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.