Kati (település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kati (város) szócikkből átirányítva)
Kati
Kati mecsetje
Kati mecsetje
Közigazgatás
Ország Mali
RégióKoulikoro régió
Testvérvárosok
Lista
Erfurt (2011. február 1. – )
Népesség
Teljes népesség42 922 fő (2010)[1] +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság424 m
IdőzónaGMT (UTC0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 12° 44′ 48″, ny. h. 8° 04′ 17″Koordináták: é. sz. 12° 44′ 48″, ny. h. 8° 04′ 17″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kati témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kati város Maliban, Koulikoro régióban. Nagyjából 15 km-re északnyugatra fekszik az ország fővárosától, Bamakótól. Népessége körülbelül 40 000 fő, többségük muszlim, de római katolikus misszió is működik a városban. A lakosság nagyja a bambara nyelvet használja.

Gazdaság[szerkesztés]

Kati a róla elnevezett körzet központja. Katonai helyőrség is működik itt, ezért a polgári kórház mellett katonai kórházzal is rendelkezik a város. Emellett több oktatási intézmény is helyet kapott a településen, mint az általános iskolák, a középiskolák, valamint a kollégiumok. Francia közreműködéssel ifjúsági klubot és művészeti központot is létrehoztak a városban.

Kati virágzó kereskedelemmel rendelkezik, minden héten fontos szarvasmarha vásárt is tartanak. A város a Dakar-Niger vasútvonalon, valamint a fővárost és Mali többi nagyobb városát összekötő közúton fekszik.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kati, Mali című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Kati, Mali
A Wikimédia Commons tartalmaz Kati (település) témájú médiaállományokat.