Karusei csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Karusei csata
Teutonic Order 1260.png

Konfliktus Livóniai népek nagy felkelése
Időpont 1270. február 16.
Helyszín észt partok és Ösel sziget között (pontosabban Moon sziget között)
Eredmény Litván győzelem a kardtestvérek felett
Szemben álló felek
Kardtestvérek rendjeLitván Nagyfejedelemség
Parancsnokok
Otto von Lutterberg nagymester †Traidenis litván nagyfejedelem
Veszteségek
52 lovag
600 keresztes katona
1600 fő
é. sz. 58° 30′, k. h. 23° 30′Koordináták: é. sz. 58° 30′, k. h. 23° 30′

A karusei csata vagy más néven jégcsata (litvánul: Karusės mūšis, a karuse jelentése litvánul jég) a litvánok és a Kardtestvérek rendje között 1270. február 16-án lezajlott csata a befagyott Balti-tengeren, az Ösel (Saaremaa) sziget mellett. A csatában a litvánok vereséget mértek a keresztesekre.

A litvánok 1259-es betörése, majd Durbennél aratott győzelme során egész Livónia fellázadt a Német Lovagrend, a Kardtestvérek rendje és a dánok uralma ellen. A harcok váltakozó eredménnyel folytak. Eleinte csak a szamogitiaiak vezettek részben rabló támadásokat a lovagok ellen, de később már az egész Litván Nagyfejedelemség belebonyolódott a háborúba.

Traidenis litván nagyfejedelem 1270 elején seregével északi irányba, az észt területek felé vonult. A Kardtestvérek Otto von Lutterberg vezetésével Ösel mellett a befagyott tengeren sorakoztak fel a litvánok ellen. A csata vereséggel végződött a keresztesek számára, elesett 52 lovag, 600 keresztes és von Lutterberg. A kialakult súlyos helyzetben a lovagrend segítséget kért a Dán Észtországban uralkodó dánoktól, akik azt megadva visszaszorították délre a litvánokat.