Karl Amadeus Hartmann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Karl Amadeus Hartmann
Életrajzi adatok
Született 1905. augusztus 2.
München
Állampolgársága német
Elhunyt 1963. december 5. (58 évesen)
München
Sírhely müncheni Waldfriedhof
Családja
Édesapja Friedrich Richard Hartmann
Házastárs Elisabeth Hartmann
Pályafutás
Műfajok
Díjak
  • Bajor Érdemrend
  • Berliner Kunstpreis
  • Schwabing Art Prize

A Wikimédia Commons tartalmaz Karl Amadeus Hartmann témájú médiaállományokat.

Karl Amadeus Hartmann (München, 1905. augusztus 2.München, 1963. december 5.) német zeneszerző. Szülővárosában, a müncheni Akademie der Tonkunston tanult zeneszerzést. A Weimari köztársaság éveiben számos avantgard, baloldali, sőt kifejezetten kommunista töltetű művet írt. Zenéjében ötvözte a dzsessz és a klasszikus zene motívumait. Jelentős műve ebből a korszakból az 1928-as Jazz Toccata und Fugue és az 1931-es Tanzsuite. Hitler 1933-as hatalomra kerülése után műveit nem mutatták be Németországban, de lehetősége volt a részvételre külföldi fesztiválokon, többek közt Prágában, Brüsszelben és Londonban. A háború utáni időszakban bemutathatta több, a belső emigráció éveiben írt művét, köztük a Simplicius Simplicissimus című operát is. Nyolc szimfóniát írt. Élete végén újra az opera felé fordult az érdeklődése.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Karl Amadeus Hartmann | Biography. orelfoundation.org. [2017. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 15.)
  2. Karl Amadeus Hartmann. Schott Music. [2016. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 15.)