Karatal (folyó, Kazahsztán)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karatal
A Karatal Balkasba ömlő deltavidéke űrfelvételen
A Karatal Balkasba ömlő deltavidéke űrfelvételen
OrszágokKazahsztán
Földrajzi adatok
Hossz390 km
Vízgyűjtő terület19 100 km²
ForrásDzsungár-Alatau
TorkolatBalkas-tó
é. sz. 46° 28′ 31″, k. h. 77° 13′ 07″
Elhelyezkedése
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Karatal témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Karatal folyó látképe

A Karatal (orosz nyelven: Каратал, Karatal; mongol nyelven: Хартал Hartal, kazah nyelven: Қаратал, Qaratal) a Balkas-Alakol-medence egyik folyója Kazahsztánban. A folyó a dzsungariai Alatau hegységben ered közel a kínai határhoz, és a Balkas-tóba ömlik. A Balkas-tóba ömlő két nagy folyó közül a legkeletibb; a másik az Ili folyó. A Karatal a történelmi Zsetiszu régió egyik fő folyója. A 390 kilométer hosszú folyó vízgyűjtő területe 19 100 négyzetkilométer.

A Karatal a kínai határtól nyugat-délnyugati irányban folyik, mielőtt Taldikorgantól délre északnyugati irányba fordulna, majd észak felé folyik, amikor eléri a sivatagot, amely a Balkhasz-tótól délre eső nagy homoksivatag. A folyó a Balkas-tóba a déli oldalának középpontja közelében torkollik. A Karatal folyót decembertől márciusig jég borítja. A folyó vizét öntözésre használják, ezért a folyónak a Balkas-tóba való befolyása korlátozott.

Leírása[szerkesztés]

A Karatal az Ili után a Szemirecsje területének második legnagyobb folyója. A folyó neve kazah nyelven "Fekete fűz" jelentésű.

Fauna[szerkesztés]

A Karatal folyóba dél felől ömlik bele a Koksu folyó. A folyó madárvilágát pelikánok és több kacsafaj és más madarak alkotják.

Források[szerkesztés]