Kanadai Képviselőház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kanadai Képviselőház
Parliament2.jpg

Alapítva 1867
Székhely Centre Block (é. sz. 45° 25′ 30″, ny. h. 75° 41′ 59″)
Vezető Geoff Regan
Kanadai Képviselőház (Kanada)
Kanadai Képviselőház
Kanadai Képviselőház
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 45° 25′ 30″, ny. h. 75° 41′ 59″Koordináták: é. sz. 45° 25′ 30″, ny. h. 75° 41′ 59″
A Kanadai Képviselőház weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kanadai Képviselőház témájú médiaállományokat.

A Kanadai Képviselőház (angolul House of Commons, franciául Chambre des communes) a Kanadai Parlament egyik eleme az uralkodó (akit a főkormányzó képvisel) és a Szenátus mellett.[1] Bár a választási körzetek felosztása a tartományokon belül nem teljesen arányos – a Constitution Act (Törvény az alkotmányról) nem követel meg a tartományokon belül egyenlő méretű körzeteket – és ennél nagyobb aránytalanságok is fellelhetőek a tartományok között, a Képviselőház egy demokratikusan választott testület, melynek jelenleg 308 tagja van.[1][2][3] A képviselőket korlátozott időre választják, hivatalukat addig viselik, amíg a Parlamentet fel nem oszlatják, akár öt évvel az előző választás után, de a történelmi gyakorlat szerint négy vagy kevesebb évig. Mindegyik képviselőt egy adott választókerület választ meg és ezt is képviseli, a kerületek bizalmas elnevezése riding.[4]

A Képviselőházat 1867-ben alapították, amikor a British North America Act 1867 (1867-es törvény Brit Észak-Amerikáról) létrehozta Kanada Domíniumot, és a Brit Képviselőházról mintázták. A parlamentet alkotó két ház közül az „alsóbb” a Képviselőház, amely a gyakorlatban több hatalommal bír, mint a felsőház, a Szenátus. Ugyan mindkét ház beleegyezése szükséges a törvényhozáshoz, a Szenátus ritkán utasít el a Képviselőház által elfogadott törvényjavaslatot (igaz, alkalmanként módosítja a javaslatokat). Továbbá, Kanada kormánya kizárólag a Képviselőháznak felelős a felelős kormányzat egy rendszerén keresztül. A miniszterelnök kizárólag addig marad hivatalban, amíg rendelkezik az alsóház bizalmával. A kanadai Képviselőház ülésterme a parlamenti épületek Centre Block nevű középső épületében található az ottawai Parliament Hillen.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Canadian House of Commons című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. a b Guide to the Canadian House of Commons. Library and Archives Canada Cataloguing in Publication. canada. Parliament. House of Commons. [2006. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 29.)
  2. Members of the House of Commons - Current List - By Name. Parliament of Canada. Government of Canada. [2007. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 25.)
  3. Members of Parliament. Parliament of Canada. Government of Canada. [2011. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 25.)
  4. Elections Canada On-Line. Electoral Insight, 2006. november 21. [2008. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 29.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]