Kamanisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamanisz
Jaririsz és Kamanisz egy karkemisi reliefen
Jaririsz és Kamanisz egy karkemisi reliefen

ismeretlen
Uralkodási ideje
i. e. 738 előtt
ElődjeJaririsz
UtódjaSzaszturasz(?)
Életrajzi adatok
Uralkodóház(Asztiruvasz-ház)
Születetti. e. 8. század
Elhunyti. e. 8. század
ÉdesapjaAsztiruvasz
SablonWikidataSegítség

Kamanisz (luvi ka-ma-ni-ša vagy ka-ma-ni2-ša[1]) az újhettita Karkemis uralkodója. Egyidőben élt II. Szarduri urartui királlyal és V. Assur-nirárival, valamikor i. e. 738 előtt halt meg, mivel akkor már biztosan Piszirisz uralkodott Karkemisben.

A korábbi uralkodó, Asztiruvasz fia, de apja halála idején még kiskorú volt, így egy Jaririsz nevű főember régensségével kezdődött a királysága. Később egy ideig társuralkodóként szerepelnek, majd Jaririsz eltűnik a forrásokból, ismeretlen időpontban meghalt. Kamanisz idején Karkemis valószínűleg egy kisebb virágkort élt meg, fennmaradt egy sztélé, amely egy új város alapításáról tudósít. A település neve az uralkodó neve után Kamana lett. Ez a sztélé tartalmazza azt az információt is, hogy a főváros vezíre ekkor Szaszturasz volt, aki esetleg valamilyen rokona (fia vagy unokaöccse) lehetett. Karkemishez tartozott ekkoriban Kanapu város is, a szobrok és sztélék feliratai alapján békés időszak volt élénk kereskedelmi kapcsolatok mellett.

Nem tudjuk, hogy halála után a korábbi vezír, Szaszturasz követte-e a trónon, vagy közvetlenül annak fia, Piszirisz. Halála időpontja is ismeretlen, az bizonyos, hogy i. e. 738 előtt történt. Egy szöveg bizonytalan értelmezése szerint lehetett egy Tuvarszai nevű fia, aki azonban egyetlen további forrásban sem szerepel, uralkodó biztosan nem lett belőle. De az is elképzelhető, hogy Tuvarszai Jaririsz fia volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Payne, 77. o.

Források[szerkesztés]

  • Bryce, Trevor. The World of the Neo-Hittite Kingdoms – A Political and Military History (angol nyelven). Oxford University Press (2012). ISBN 978-0-19-921872-1 
  • Annick Payne: Iron Age Hieroglyphic Luwian Inscriptions, Atlanta, 2012.
  • J. D. Hawkins: Some Historical Problems of the Hieroglyphic Luwian Inscriptions, Anatolian Studies 29.


Előző uralkodó:
Jaririsz
karkemisi hettita király
? – ? (i. e. 8. század)
Következő uralkodó:
Szaszturasz(?)
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap