Szangarasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szangarasz
szuverén, Hatti Nagy Királya
Hatti királya
Šangara(š)
Uralkodási ideje
i. e. 870 körüli. e. 830 körül
Elődje Katuvasz
Utódja Asztiruvasz
Életrajzi adatok
Uralkodóház Asztiruvasz-ház

Szangarasz (vagy Szangara, Sangara) Karkemis uralkodója az i. e. 9. század közepén, az Asztiruvasz-ház első tagja. Az asszír évkönyvekben tűnik fel, mint II. Assur-nászir-apli és III. Sulmánu-asarídu adófizetője.

Szangarasz uralkodásának ideje azonban mégsem írható le ennyire egyszerűen. A hettita nagykirályok utódjai által kormányzott Karkemis II. Assur-nászir-apli első hadjárata alkalmával valóban inkább az adófizetést választotta a háború helyett, és elismerte az asszírok királyát az Egyetlen nagykirálynak. Súlyos hadisarcot is fizetett, csakúgy, mint Jahan. Mégis III. Sulmánu-asarídu évkönyvei matḫa-at-ti néven, azaz hettita királyok földje jelöléssel említi ezt a két országot, vagyis egyáltalán nem tekintette őket vazallusnak. Ez a státusz vélhetően Alimus vára i. e. 859-es sikertelen asszír ostromának köszönhető. Ugyanezen évkönyvek tudósítanak Szapalulme és Szangarasz szövetségéről is.

A következő néhány évben a szövetség tovább szélesedett. III. Sulmánu-asarídu évkönyvei szerint uralkodásának első évében (i. e. 859/858) újra megsemmisítette Karkemis és Jahan hadseregét, ennek ellenére Szangarasz két évvel később ismét megtalálható a Kumaha és Gurgum élére álló II. Muvatallisz oldalán. A karkari csata résztvevői között egyik oldalon sem került felsorolásra, azonban a csata jahani területen zajlott, nehéz elképzelni, hogy Szangarasz és Szapalulme ne lettek volna jelen. Ezt az i. e. 858/857-es Szapalulme-féle lázadás ténye is igazolja, amikor Szangarasz ismét a szövetségeseként szerepel az asszír évkönyvekben.

I. e. 848 körül eltűnik a forrásokból, miután Arame jahani királlyal szövetségben betörtek Hamát területére, és elfoglaltak két várost. Az Uratami és Hadad-Ezrá által vezetett válaszhadjárat után nem említik többé, bár néha valószínűsítik, hogy az i. e. 831/829-es II. Lubarna-féle lázadásban is részt vett.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Katuvasz
karkemisi hettita király
i. e. 870 – i. e. 830 körül
Karkemis 2.png
Következő uralkodó:
Asztiruvasz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap