Külváros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Külváros
Közigazgatás
Népesség
Teljes népességismeretlen
A Wikimédia Commons tartalmaz Külváros témájú médiaállományokat.
Légi felvétel egy külvárosi településről Németországban, Köln közelében

A külváros, előváros, periféria egy nagyobb város szélén található település. Az elnevezést független városokra vagy egyesített kerületekre használják, amelyek némelyikének még mindig megőrz(őd)ött városközpontja van.[1]

Míg Magyarország számos városának külvárosait mára gyakran egyesítették (pl. Csepel, Kispest, Újpest, Soroksár 1950-ben Budapesthez csatolása), és így kerületekké váltak, sok más ország külvárosai gyakran még mindig függetlenek. A belvárosi kerületekhez képest az egyesített külvárosokban gyakran vannak helyi polgármesterek is.

Fulda példája[szerkesztés]

Légi felvétel egy külvárosi településről az USA-ban Colorado Springs közelében

Fulda központi városa tizenegy belvárosi kerületre (például Aschenberg (Fulda)) és 24 kerületre (beépített külvárosra) oszlik. Fulda agglomerációt alkot a szomszédos közösségeivel (önálló elővárosokkal).

Irodalom[szerkesztés]

  • Jason Diamond: The Sprawl. Reconsidering the weird American suburbs. Coffee House Press, 2020, ISBN 978-1-56689-582-8

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vorort című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.