Közműtanács

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A közműtanács egy olyan kormányzati testület, amelynek célja a közszolgáltatások árának, szolgáltatási szintjének, esetleg a közszolgáltató társaságok profitszintjének a meghatározása. A közműtanács egy árszabályozó hatóság munkájára támaszkodva, nem bírósági szervezetként hozza meg döntéseit.

Feladata[szerkesztés]

A közműtanács természetes kiegészítője a versenyhatóság (Magyarországon: Gazdasági Versenyhivatal) döntéseit meghozó versenytanácsnak, a versenyhatóságok vizsgálata alapján döntéseket hozó testületnek. Amíg a versenytanácsok olyan vállalatok ügyeiben döntenek, amelyek egymással versenyeznek, addig a közműtanácsok természetes vagy mesterséges monopóliumként működ vállalatokra nézve hoznak meg piaci, vagy piacot helyettesítő döntéseket.

Nemzetközi gyakorlat[szerkesztés]

Amíg az Amerikai Egyesült Államokban minden államban működik közműtanács, az Európai Unióban változatosabb a kép. Néhány EU-tagállamban a közműtanács helyett az egyes közművek szabályozását külön árhatóság végzi, amelynek az élén egyszemélyi vezető, a regulátor áll. Magyarországon például az energiaregulátor a Magyar Energia Hivatal elnöke, aki csak az energetikával összefüggő egyes árak tekintetében, de egyszemélyben gyakorolja a közműtanácsi jogokat.

Néhány EU tagállam a közműtanácsi és versenytanácsi feladatokat máshogyan osztja meg: egy-egy szervezet foglalkozik egy teljes iparág, például a vasút monopóliumaival és versengő részével is. Ilyen szabályozó szervezetek működnek Nagy-Britanniában és Hollandiában.

Közműtanácsok listája[szerkesztés]

Európai Unió[szerkesztés]

Amerikai Egyesült Államok[szerkesztés]

Karibi térség[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]