Közönséges keringőbogár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Közönséges keringőbogár
Rajz a bogárról
Rajz a bogárról
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Rend: Bogarak (Coleoptera)
Alrend: Ragadozó bogarak (Adephaga)
Öregcsalád: Gyrinoidea
Család: Keringőbogár-félék (Gyrinidae)
Alcsalád: Gyrininae
Nemzetség: Gyrinini
Nem: Gyrinus
Geoffroy, 1762
Faj: G. natator
Tudományos név
Gyrinus natator
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Dytiscus natator Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Közönséges keringőbogár témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges keringőbogár témájú kategóriát.

A közönséges keringőbogár (Gyrinus natator) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a ragadozó bogarak (Adephaga) alrendjébe és a keringőbogár-félék (Gyrinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A közönséges keringőbogár Közép-Európában fordul elő: délen Észak-Spanyolországig, északon Norvégiáig és Svédországig, keleten pedig a Fekete-tengerig, Magyarországon azonban nem él. A faj nem veszélyeztetett, bár a vízszennyeződés miatt egyes populációk kárt szenvedtek.

Megjelenése[szerkesztés]

Az imágó

A lárva hossza 10-15 milliméter, a kifejlett rovaré, azaz az imágóé hossza 4,8-5,5 milliméter. A bogár teste kemény és ovális alakú, áramvonalas. Domború felső oldalán szabályos pontsorok húzódnak. Felülete csillogó fekete, fedőszárnya alatt található a szárny. A test alul vörös, de a mellközép és az utolsó potrohlemezek világosabbak, lábai sárgák. Az elülső pár lába hosszú, a két hátsó pár láb sokkal rövidebb, ezeket a víz felszínén evezésre használja. A lábszárak rövidek és laposak, a lábfejek ízei befelé erősen kiszélesedtek, és legyezőszerűen helyezkednek egymásra. A lábszárak és a negyedik lábfejíz szélén lapított, merev úszóserték vannak. A keringőbogár szeme két részből áll, és a bifokális szemüveg elvén működik, így a bogár egyszerre lát a víz alatt és felett. Csápja rövid, az első íz fül alakú. Szájszerve hegyes rágószerv. A lárva teste karcsú, több tagú, mintegy 13 szelvényből áll. Kétszer-háromszor hosszabb, mint a kifejlett rovar teste. A lárva lábain hegyes karmok vannak. Az állatnál a kopoltyúk kis nyúlványok, melyeken keresztül a lárva a víz alatt lélegzik. A lárva szájszerve lyukas szívócsatorna.

Életmódja[szerkesztés]

A közönséges keringőbogár álló- és folyóvizek, gyér növényzetű árkok és szabad vízfelülettel rendelkező tavacskák lakója. A közönséges keringőbogár társas lény; napközben táplálékot keres, éjszaka új vizekre repül. A csápok a víz felszínén nyugszanak, és minden hullámmozgást észlelnek, olyanokat is, amelyek a vízben levő tárgyak felől érkeznek. Ezáltal a bogár felismerheti és villámgyorsan kikerülheti az akadályokat. A bogár tud repülni, ugrani, merülni, sőt a víz felszínén futni. A kifejlett rovar téli álmot alszik. Ha veszélybe kerül, és nem tud sem lemerülni, sem elrepülni, akkor tejszerű váladékkal teszi zavarossá a vizet maga körül, így próbál menekülni. Tápláléka rovarok és lárvák; főleg szúnyogok.

Szaporodása[szerkesztés]

A párzási időszak márciusáprilis között van. A petéket szálon vagy csomóban a víz alatt rakja le. A bábból való kibújás augusztus végén vagy szeptember elején történik meg.

Források[szerkesztés]

  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 
  • Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993.  
  • Linnaeus, C. 1758. Systema Naturae per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis, Tomus I. Editio decima, reformata. Holmiæ: impensis direct. Laurentii Salvii. i–ii, 1–824 pp doi: 10.5962/bhl.title.542: page 412.
  • Gyrinus natator Taxon details on Fauna Europaea
  • Brehm: Az állatok világa