Kínai tűzhasú gőte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Kínai tűzhasú gőte
Chinese Fire Bellied Newts.JPG
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Kétéltűek (Amphibia)
Rend: Farkos kétéltűek (Caudata)
Alrend: Salamandroidea
Család: Szalamandrafélék (Salamandridae)
Nem: Cynops
Faj: C. orientalis
Tudományos név
Cynops orientalis
(David, 1873)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kínai tűzhasú gőte témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kínai tűzhasú gőte témájú kategóriát.

A kínai tűzhasú gőte (Cynops orientalis) 6-10 centiméteres hosszúságával[1][2] a Cynops szalamandranembe tartozó legkisebb gőtefaj. Színe fekete vagy sötétbarna, hasán pedig egy narancssárga vagy vörös folt található, nevét is erről a foltról kapta. Kína Jiangsu, Zhejiang, Jiangxi, Anhui és Hubei tartományaiban őshonos.[3] Főleg tavak, rizsföldek és folyók közelében található meg. Gyakran keverik össze a japán tűzhasú gőtével a hasonló méret és színezet miatt.

A kínai tűzhasú gőték közepesen mérgezőek: különféle mérgezőanyagokat választanak ki a bőrükben. Ez azonban nem jelent veszélyt az emberekre, hacsak nem nyelik le az egész állatot. Azonban a kézmosás a gőte érintése után mindenképp ajánlott, hiszen ez jelentősen csökkenti a mérgeződés veszélyét.Tartani csak olyan akváriumban lehet aminek van teteje vagy gömb.Leginkább a fagyasztott szúnyoglárvát de a nagy díszhal tápot is megeszi.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Caudata Culture Species Entry - Cynops orientalis - Chinese firebelly. [2012. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 16.)
  2. Gote.hu Cynops Orientalis. [2009. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 16.)
  3. Science naturalis: Species account: Cynops orientalis (David, 1873). [2011. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. október 16.)

Források[szerkesztés]